La praderia de posidònia d’Almardà, un tresor submarí que cal protegir

AE-Agró demana ampliar fins a Sagunt la ZEC dels Alguers de Borriana-Nules-Moncofa

per Acció Ecologista - Agró

Societat

La praderia de posidònia d’Almardà, un tresor submarí que cal protegir
La praderia de posidònia d’Almardà, un tresor submarí que cal protegir

Per cinqué any consecutiu, el col·lectiu d’Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre i el Club Buzos han realitzat el seguiment anual de la praderia de posidònia (Posidonia oceanica) del litoral d’Almardà. Gràcies a les dades obtingudes en este estudi, que va arrancar en 2016 i que s’emmarca dins del programa POSIMED, podem afirmar que este alguer es manté estable i, fins i tot, s’aprecia una tendència positiva en la seua cobertura. Però, per a la seua correcta conservació cal protegir este tresor submarí. Per això, AE-Agró ha demanat ampliar fins a Sagunt l’espai marí protegit dels Alguers de Borriana-Nules-Moncofa.

Fins a la dècada dels anys 70 del segle passat, una espectacular praderia marina de posidònia (Posidonia oceanica) s’estenia des de Canet d’en Berenguer (Camp de Morvedre, València) fins a la localitat d’Almenara (La Plana Baixa, Castelló). Però, per culpa de l’ús de fertilitzants químics en l’agricultura, la pesca d’arrossegament, la contaminació de l’emissari submarí de Canet i les modificacions de la dinàmica litoral per ports i espigons, ara només ens queda un xicotet vestigi de la gran praderia de posidònia del Camp de Morvedre. Concretament, davant de la platja d’Almardà, al terme municipal de Sagunt.

Per a assegurar la correcta conservació d’este tresor mediambiental que amaga la nostra mar, el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre va posar en marxa en 2016 un projecte de voluntariat submarí amb la col·laboració del Club Buzos i l’assessorament de l’Institut d’Ecologia Litoral. Esta iniciativa de ciència ciutadana s’emmarca dins del programa POSIMED i consistix a realitzar anualment un voluntariat submarí de seguiment i control d’este alguer.

Després de cinc anys d’estudi podem afirmar que la praderia d’Almardà es manté estable, tant pel que respecta a la densitat de feixos de posidònia com a la cobertura del fons marí. Així es desprén de l’anàlisi realitzada per l’Institut d’Ecologia Litoral amb les dades arreplegades per AE-Agró i el Club Buzos entre 2016 i 2020. De fet, fins i tot s’aprecia una tendència positiva en la cobertura del fons marí que caldrà constatar durant els pròxims anys.

L’abandonament agrícola, i la consegüent reducció de les aportacions d’aigües carregades de fertilitzants químics a la mar, així com la millora en la depuració d’aigües urbanes i industrials i el control i reducció de la pesca d’arrossegament han contribuït a la supervivència i millora d’esta praderia de posidònia.

Però, per a la correcta conservació de l’alguer d’Almardà, que com la resta de praderies de posidònia es troba amenaçat pels efectes del Canvi Climàtic, cal protegir este tresor submarí. De fet, a més a més del Canvi Climàtic, este alguer es troba amenaçat actualment pel projecte d’espigons de la platja d’Almenara, una infraestructura que modificarà les dinàmiques litorals i que tindrà una afecció negativa sobre esta praderia de posidònia.

Per a assegurar la correcta conservació de l’alguer d’Almardà i evitar nous impactes com els que ocasionaria el projecte d’espigons de la platja d’Almenara, AE-Agró ha sol·licitat al Ministeri per a la Transició Ecològica ampliar fins a Sagunt l’espai marí protegit dels Alguers de Borriana-Nules-Moncofa. Concretament, fins a la desembocadura del Riu Palància.

Esta petició per a ampliar esta Zona d’Especial Conservació (ZEC) de la Xarxa Natura 2000 compta amb el suport dels ajuntaments de Sagunt i Canet. L’objectiu principal d’esta demanda ecologista és la correcta conservació de l’alguer d’Almardà i de la resta de praderies de Posidonia oceanica que encara sobreviuen al sud de la província de Castelló i al nord de la de València.

Tanmateix, cal destacar que amb la proposta d’ampliació dels Alguers de Borriana-Nules-Moncofa realitzada per AE-Agró també es protegirien les praderies de Cymodocea nodosa presents al litoral del Camp de Morvedre i un nou hàbitat d’interés comunitari en esta àrea marina. Concretament, l’hàbitat 1170 Esculls, ja que dins de la zona d’ampliació proposada es localitzen bons exemples d’estes formacions, conegudes pels bussejadors i pescadors locals com a muralls.

 

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l'import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Informa't i fes-te agermanada ací