LA UNIÓ de Llauradors informa que la pedra i el vent deixen ja unes pèrdues inicials de prop de 8 milions d'euros en la Ribera Baixa i la Ribera Alta

per La Unió de Llauradors, NLV

Territori

LA UNIÓ de Llauradors informa que la pedra i el vent deixen ja unes pèrdues inicials de prop de 8 milions d'euros en la Ribera Baixa i la Ribera Alta
LA UNIÓ de Llauradors informa que la pedra i el vent deixen ja unes pèrdues inicials de prop de 8 milions d'euros en la Ribera Baixa i la Ribera Alta

LA UNIÓ de Llauradors informa en una valoració d'urgència que les tempestes d'ahir i de la matinada de hui deixen unes pèrdues directes només per la incidència de la pedra i el vent de prop de 8 milions d'euros a les comarques de la Ribera Baixa i Ribera Alta, i sense tindre en compte els danys per entollat d'aigua en els camps. Es tracta per tant d'una estimació inicial perquè en aquests moments continua plovent amb força en algunes zones i podria també caure més pedra.

La zona més afectada per la pedra comprén aproximadament unes 1.100 hectàrees de cultiu de cítrics, caquis i hortalisses i les localitats més damnificades són Almussafes, Alginet, Benifaió, Sollana i Sueca. La superfície de caqui és la més perjudicada amb unes 579 hectàrees, seguida de la de cítrics amb 417 hectàrees i finalment les hortalisses amb 147 ha. El grau d'afecció és molt variable depenent de la zona i de l'edat de la plantació.

A aquests danys caldrà afegir amb total seguretat els causats per l'embassat de l'aigua en els camps, que es veuran passats uns dies amb l'evolució dels cultius, i que a part d'aquestes comarques de la Ribera Alta i Baixa afecta també per aquest últim aspecte a les comarques de la Safor i la Marina Alta, que és on s'han donat majors precipitacions. També caldrà tindre en compte possibles danys en infraestructures agràries com ara camins, marges, hivernacles o sistemes de reg, així com en magatzems agrícoles, entre altres.

En el costat positiu destaca per exemple que la intensa pluja ha netejat el fredolic que origina en el fruit el fong de la mosca blanca.

LA UNIÓ reclamarà mesures urgents per a les persones afectades com la concessió d'ajudes, la reducció del mòdul de l'IRPF, la condonació de l'IBI de les parcel·les cultivades i construccions presents en elles, bonificació de les quotes de la Seguretat Social durant un any, establiment de préstecs amb interés subvencionat i també una sèrie d'actuacions i ajudes per a les cooperatives comercialitzadores afectades. Pel que fa a l'assegurança, LA UNIÓ demanarà una agilització dels peritatges per part d’Agroseguro.

Positives les pluges per a la resta de zones

D'altra banda, en aquelles zones de la Comunitat Valenciana on no ha caigut pedra ni hi han hagut abundants precipitacions, les pluges han sigut molt ben rebudes i són positives, excepte el retard que s'origina en aquells cultius que estiguen en període de recol·lecció.

En aquest sentit, serveixen per a estalviar regs, recarregar els aqüífers, netejar els arbres per a previndre possibles plagues i regenerar les pastures per a alimentació del bestiar, entre altres coses.

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l'import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Informa't i fes-te agermanada ací