Els Premis Altea sobrevolen la pandèmia

Hui a les 20 h. al Centre Social d'Altea tindrà lloc l'Acte de presentació de publicacions i lliurament de trofeus en els Premis Altea de Literatura i Investigació 2020

per NLV

Cultura

Els Premis Altea sobrevolen la pandèmia | Foto: Ulisses Ortiz
Els Premis Altea sobrevolen la pandèmia | Foto: Ulisses Ortiz

Els Premis Altea de Literatura i Investigació demostren ser una fita «a prova de pandèmies». Tant és així que, a pesar de les circumstàncies sanitàries, la convocatòria de 2020 serà recordada com la de major concurrència fins al moment, amb un total de 120 originals participants: 55 obres presentades al Premi Carmelina Sánchez-Cutillas de Novel·la i Prosa Creativa; 54, al Premi Altea de Literatura Infantil i Juvenil; i 11, al Premi d’Assaig i Investigació Francesc Martínez i Martínez.

Si bé és veritat que el tradicional sopar de la vespra del Diumenge de Rams, amb la gala de lliurament de premis, finalment no es va poder dur a terme el passat 4 d’abril per raó de les mesures extraordinàries del confinament domiciliari, el fet igualment cert és que, tal com la periodista Mamen Asencio ha volgut reivindicar en el seu compte personal de Twitter, en els premis Altea «queda refugi on despistar la pandèmia». En efecte: a pesar de la situació epidemiològica, l’edició de les obres guanyadores dels Premis Altea 2020 ha pogut seguir feliçment el seu curs. I el 12 de novembre, a les 20:00 h, al Centre Social d’Altea, s’ha pogut programar l’acte de presentació dels llibres De la mar a la terra, de Tono Belda (Premi d’Assaig i Investigació Francesc Martínez i Martínez); No podria ser més feliç, de Josep Escarré (Premi Altea de Literatura Infantil i Juvenil); i La bèstia en què cavalquem, de Ferran Garcia-Oliver (Premi Carmelina Sánchez-Cutillas de Novel·la i Prosa Creativa).

Amb les entrades esgotades des de fa dies, l’acte serà retransmés en directe per mitjà del web institucional de l’Ajuntament d’Altea. Hi ha previstes i confirmades les intervencions, a més dels autors, de la regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Altea, Aurora Serrat; del director de la Càtedra Enric Valor de la Universitat d’Alacant, Joan Borja; del director de Publicacions i Investigació de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, Toni Cabot; del president de la Fundació Caixaltea, José Miguel Cortés; i de l’alcalde d’Altea, Jaume Llinares.

L’ocasió, que es presenta com «una festa de la literatura i del coneixement», servirà també per a lliurar als autors premiats els respectius trofeus creditatius, que no van poder eixir de les dependències de l’Ajuntament el passat 4 d’abril per raó de la suspensió de la gala. Es tracta del trofeu Penell, acreditatiu del Premi Francesc Martínez i Martínez, dissenyat per Serafí Cortés (que anirà a mans de Tono Belda); del trofeu Aila, corresponent al Premi Altea, desenvolupat per l’Àrea d’Escultura de la Facultat de Belles Arts d’Altea (per a Josep Escarré); i del trofeu La Mà del Sol, del Premi Carmelina Sánchez-Cutillas, obra de Pepe Azorín (per a Ferran Garcia-Oliver).

Durant l’acte de presentació dels Premis Altea 2020 resultarà d’aplicació, sens dubte, la noble consigna que «la cultura no té preu». I és que no solament l’acte serà lliure i gratuït, sinó que, de més a més, per primera vegada, els assistents a la presentació dels llibres seran obsequiats amb exemplars gratuïts no venals dels llibres de narrativa que s’hi presenten: No podria ser més feliç, de Josep Escarré; i La bèstia en què cavalquem, de Ferran Garcia-Oliver.

Cal recordar que els Premis Altea de Literatura i Investigació —ara com ara els més prestigiosos en la seua modalitat a les comarques valencianes meridionals— resulten possibles gràcies a les sinergies creades entre totes les institucions que han col·laborat en el projecte des que l’any 2016 se’n va convocar la primera edició: l’Ajuntament d’Altea, la Fundació Caixaltea, Aila Edicions, l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i la Càtedra Enric Valor de la Universitat d’Alacant. A aquestes entitats, enguany, per primera vegada, s’ha afegit la Generalitat Valenciana per mitjà de la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme.

Des de l’organització dels Premis valoren: «El fet que el Premis Altea 2020 hagen aconseguit volar per damunt de les adversitats en l’actual situació sanitària demostra que, definitivament, han vingut per quedar-se. Totes les crisis constitueixen finestres d’oportunitats, i a Altea hem volgut aprofitar-la, aquesta finestra d’oportunitat de la COVID-19, per a enriquir i reforçar el patrimoni literari i científic de la societat valenciana i fer arribar les contribucions dels Premis Altea a tots els pobles, tots els municipis, tots els barris i totes les ciutats per mitjà de la xarxa de biblioteques i punts de lectura, gràcies a la Generalitat Valenciana i totes les entitats col·laboradores. La cultura és ara més necessària que mai. Les crisis passen. Les persones, també. Però resten els llibres. Roman el coneixement. Queda el solatge de la civilitat. I, per descomptat, també la complaença i la memòria d’un treball que ens ha deixat plenament satisfets.»

 

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l'import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Fes-te agermanada ací