Documentals, pel·lícules i molt més en la tercera setmana del VI Festival de Cinema Ciutadà i Compromés

per NLV

Cultura

Documentals, pel·lícules i molt més en la tercera setmana del VI Festival de Cinema Ciutadà i Compromés
Documentals, pel·lícules i molt més en la tercera setmana del VI Festival de Cinema Ciutadà i Compromés

Els actes de la tercera setmana del Festival de Cinema Ciutadà i Compromés (FCCC) organitzat per l’Associació Ciutadania i Comunicació (ACICOM) comencen aquest dilluns, una jornada dedicada a un recurs bàsic que es troba en crisi: el dret a l’aigua. El Centre de Cultura Contemporània Octubre (CCCO) acollirà a les 19 h la projecció de Contracorrent, un documental de Mario Pons Múria que aporta llum a l’obscur rerefons de la guerra de l’aigua a l’Estat espanyol, una lluita de dura dècades i que ha mantingut enfrontats el nord amb el sud de la península, ha destapat corrupteles polítiques i ha suposat la pèrdua de la llar de milers de persones. Aquesta obra ha estat censurada a les televisions públiques.

Seguidament es projectarà 22nd of April, un curtmetratge de Cesare Maglioni fet durant el confinament amb imatges d’arxiu. La COVID-19 està afectant el planeta sencer, matant milers de persones, canviant la forma en què veiem el món i forçant les nostres societats a repensar en profunditat els seus hàbits. Un hàbit a millorar per a ser capaços de guanyar la lluita contra el nostre enemic víric comú és netejar-nos les mans. Però, què passa amb aquells llocs on l’aigua no està establerta com una comoditat i un dret essencial?

El dimarts a les 18 h, a la seu de Comissions Obreres (Plaça de Nàpols i Sicília, 5, València) es projectarà la pel·lícula La mort de Guillem, dirigida per Carlos Marqués-Marcet i estrenada recentment. El film se centra en l'assassinat del jove valencià Guillem Agulló, l'11 d'abril de 1993 a Montanejos, a mans d'un grup d'ideologia feixista.

El dimecres serà una jornada amb tres projeccions emmarcades baix el títol de Cap ésser humà és il·legal. Amb la projecció de tres documentals, farà arribar històries d’opressió i resistències. L’Espai Obert Cantarranes de Benimàmet serà el lloc que acull aquestes projeccions, la primera de les quals serà Limbo, la promesa oblidada, una peça documental que pretén llançar llum fent visible la dramàtica situació que viu el Poble Sahrauí i que començarà a les 19 h. A continuació es projectarà del curtmetratge Foreigner (estranger) una denúncia sobre un dels drames que assolen les nostres costes amb massa freqüència. Per últim es projectarà Filoxènia, el rapte d'Europa, un documental que aborda la mal anomenada “crisi dels refugiats” i que se centra en el conflicte a Síria i el paper que hi juga Europa.

El dijous, als cines Lys (Passeig de Russafa, 3) es projectarà Rol & Rol, un documental que explora el paper que tenen els mitjans de comunicació, la publicitat i la ficció en la construcció de rols femenins i com aquests models afecten la manera de pensar de la societat, així com la presa de decisions vitals i professionals de les dones, i també dels homes. També es projectarà a Aras de los Olmos Maquis, un llargmetratge dirigit per Rubén Buren que recrea la vida de les dones de la guerrilla a la postguerra.

Per últim, el divendres serà una sessió dedicada a l’educació, la cultura i la memòria democràtica. Per això, al Teatre L'Agrícola (Carrer Cervantes, 3, Alboraia) es projectarà “Bosch i Morata. Sempre els quatre” un documental sobre Francesc Bosch i Morata (Xàtiva, 30 de novembre de 1901 – Mexicali, Mèxic, 25 de setembre de 1950) que recull documents, fotografies, cartes, publicacions i materials fins ara inèdits. Bosch i Morata va ser una de les figures més importants de la política i la cultura de la primera meitat de segle XX al País Valencià.

La programació del FCCC es pot consultar a través del següent enllaç: https://www.acicom.org/fccc2020/programacio/

Sobre ACICOM

ACICOM és una associació independent, plural i crítica, amb 10 anys d'antiguitat, amb la qual es troben vinculades més de 900 persones de diferents àmbits, amb un denominador comú; l'interés per generar pensament, debat, acció i sinergies en relació amb la comunicació i la defensa dels drets de la ciutadania.

L'àmbit d'actuació d’ACICOM se circumscriu al País Valencià, si bé són múltiples les ocasions en les quals els seus membres participen en activitats vinculades amb la comunicació a l'entorn de tot l'Estat espanyol, gràcies als nombrosos acords de col·laboració subscrits amb entitats similars de caràcter nacional. En 2020, l’Associació Ciutadania i Comunicació (ACICOM) celebra el seu desè aniversari com a associació de caràcter cívic.

La defensa dels drets de la ciutadania i especialment els drets relacionats amb la informació i la comunicació, tals com la llibertat d’expressió, el dret a la informació, el dret d’accés de la ciutadania als mitjans de comunicació, i la defensa de l’ús del valencià, són els principals trets identitaris d’ACICOM.

 

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l'import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Fes-te agermanada ací