El festival FCCC projecta ‘Calç blanca, negro carbón’, un documental que connecta Terol i La Vall d’Albaida a través dels oficis de carboner i caler

per ACICOM, NLV

Societat

Realització del forn de calç a Llutxent
Realització del forn de calç a Llutxent

Hi ha un paral·lelisme entre la desaparició de l’ofici de caler a Llutxent (la Vall d’Albaida) i el de carboner a Formiche Alt (Terol). El va saber vore i explicar el director, productor i guionista Antoni Canet (Llutxent, 1953- València, 2018) al documental ‘Calç blanca, negro carbón’ l’any 2017. Aquest conta la desaparició de dues formes de vida ja extintes en aquestes zones: la dels oficis de carboner i caler. Enguany, en la sisena edició del Festival de Cinema Ciutadà Compromés organitzat per l’Associació Ciutadania i Comunicació (ACICOM) s’ha volgut retre homenatge al seu director amb la projecció d’aquest metratge, el qual va ser la seua darrera pel·lícula.  

L’acte tindrà lloc aquesta vesprada, a les 18h al Saló d’Actes de l’Octubre Centre de Cultura Contemporània (OCCC) i comptarà amb un col·loqui, posterior a la projecció, protagonitzat per Antonio Mansilla, productor audiovisual i amic de Toni Canet i Joan Olivares, escriptor i amic de Toni Canet. Per a assistir-hi cal inscripció prèvia a través d’aquest enllaç 

De la pedra a la calç; de la fusta al carbó

L’últim forn de calç del poble dels calciners (Llutxent) es va enfornar l’any 1995. Molts anys després, un grup d’amics de la Vall d’Albaida es confabula amb els últims calciners que queden a Llutxent per a preparar i enfornar de nou un forn de calç. El grup està conformat per set persones que responen a diverses professions i una d’elles, es dedica al món de l’audiovisual. D’altra banda, l’última carbonera a Formiche Alt (Terol) també es va coure l’any 1995. L’associació cultural “Cabezo Alt” també es confabula amb els carboners de Formiche Alt, per a preparar i coure de nou una carbonera. Novament aquesta associació també està integrada per gent de diverses professions.

Així, Antoni Canet va crear un documental en què els carboners i els calciners emprenen un viatge junts que, donada l’edat dels protagonistes, probablement és irrepetible: preparar i enfornar un forn de calç i una carbonera. Un treball dur i brut. El relat és també un homenatge als últims oficiants de la màgica transformació de la pedra en calç i de la fusta en carbó, dos materials que han sigut imprescindibles en l’evolució de la societat tal com la coneguem.

Però no només això, és també una narració sobre la interrupció d’uns oficis universals que passaven per herència, ininterrompudament, des del Neolític. Aquesta és una història sobre la desaparició d’una forma de vida, d’una vida a la muntanya, del treball en la naturalesa amb els materials que en proporciona: els boscos, els arbres, la terra, la pedra, el foc, el fum, l’aigua i el vent. Una narració sobre la pèrdua d’uns oficis envoltats de llegendes on el foc i la seua mitologia són també grans protagonistes.

Sobre Antoni Canet

Antoni Canet va crear la productora Doll d’Estels l’any 1984, amb la qual va produir i realitzar molts documentals institucionals i espots publicitaris per a la televisió. Va ser també productor, guionista i co-realitzador de la sèrie documental ‘Quan la festa es converteix en espectacle’, emesa per TVE (Informe Setmanal i Dominical) i la RAI, entre altres, l’any 1985. Entre moltes altres peces en què va treballar s’hi troba el llargmetratge ‘Comença el dia com pugues’ (Salem Produccions), seleccionada per al Festival del Caire i guardonada amb el premi a la millor pel·lícula en la VI Mostra de Cinema de Catalunya l’any 1987 i la série ‘solfa Íntima’ per a Canal 9 l’any 1990.  Ha impartit cursos especials de Direcció en la F.I.A. (O.I.M.P.) i a l’Escola Superior d’Art Dramàtic de València i l’any 2018 va ser rebre el Premi d’Honor de la Generalitat Valenciana a la trajectòria cinematogràfica, atorgat en la primera edició dels Premis de l’Audiovisual Valencià.

Antoni Canet 

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l'import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Fes-te agermanada ací