Un oligopoli bancari amb diners públics

per Joan Ramon Sanchis

Societat

Els cinc grans bancs espanyols s'estan apoderant del mercat bancari espanyol mitjançant els diners de la ciutadania. Al llarg del temps han anat fusionant-se i adquirint altres bancs que entraren en crisi i que foren sanejats amb els diners públics. Fins i tot haguérem de demanar un rescat bancari a la Unió Europea. Per tothom és conegut el cost econòmic que ens ha suposat sanejar els bancs i les caixes d'estalvis, especialment Bankia. No ostant això, el que potser no es coneix tant és que 'la gran banca' és qui més s'ha vist beneficiada per la crisi financera del 2008 i la desaparició de les caixes d'estalvis.

Una gran part dels diners que hem hagut de posar per a reflotar els bancs en crisi ha anat a parar als grans bancs espanyols, que s'han aprofitat de tot açò per a fer-se més grans i guanyar quota de mercat. Fins i tot, alguns dels bancs comprats després del seu sanejament, han sigut regalats als grans bancs amb el preu simbòlic d'un euro, com ara el Banco de Valencia o Banc CAM.

Tot açò està produint un augment desmesurat de la concentració del sector bancari amb la desaparició de molts bancs i la quasi totalitat de les caixes d'estalvis, la qual cosa genera efectes socials molt negatius: pèrdua de llocs de treball, exclusió financera i concentració del poder de mercat en mà d'uns pocs. Els majors efectes s'estan produint al País Valencià, on quasi ens hem quedat sense banca pròpia.

El següent vídeo explica com s'ha produït el procés de fusió protagonitzat pels cinc bancs més grans del sistema financer espanyol i quin cost econòmic ha suposat per a l'Estat tot aquest procés.

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l'import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Fes-te agermanada ací