La impunitat de l’elit i els feliços subalterns

per Jesús Peris

Societat

Batiste Martí, de 81 anys, la primera persona vacunada al País Valencià, a la residència de Rafelbunyol /GVA
Batiste Martí, de 81 anys, la primera persona vacunada al País Valencià, a la residència de Rafelbunyol /GVA

L’últim diumenge de desembre han començat les vacunacions contra la Covid-19 a l’Estat Espanyol i al País Valencià. Abans d’acabar el 2020 i encara contenint la respiració pel previsible empitjorament de les dades de contagis després del Nadal, malgrat tot, a açò se li comença a veure el final. Serà una llarga davallada, però s’albira per fi.

I davant això em fa gràcia el soroll mediàtic de la dreta tractant de convertir-ho en una mala notícia. De vegades se’ls hi veuen per les costures de la seua propaganda el seu profund despreci al poble, apenes figurant dels seus deliris nacionals. Ho he escrit moltes vegades, però no em cansaré de repetir-ho: la dreta espanyola es poc democràtica perquè és profundament oligàrquica. No sé perquè no s’empra més eixa paraula clàssica: explica tantes coses! Són senyorets convençuts que no tenen res a veure amb la gent objecte de les seues intoxicacions mediàtiques: la manipulen i l’exploten per servir-se’n, però res més. No hi ha empatia, no hi ha estima. Per ells, que rebenten. La pandèmia és per a ells una bona notícia perquè és una font de propaganda d’alt voltatge a l’engrós. Amb una gran coherència, és per a ells una mala notícia que acabe. I aleshores és quan es nota que desprecien tant al poble, que estan tan allunyats d’ell, que ni tals sols els preocupa que es note que la seua salut els és indiferent.

Se senten membres d’una elit que està per damunt absolutament de tot. Saben qui són i la resta merde, com va explicar la reina Letízia en un clarivident tuit dedicat al seu compiiogui López Madrid, pressumpte lladre, pressumpte assetjador, que va encomanar a Villarejo l’apunyalament d’una dona que se li resistia. Estan per damunt de la llei, i de vegades se senten fins i tot davant d’una cosa tan vulgar com les malalties infeccioses. Ells no poden contagiar: infecciossos són els altres, els pobres. Això és el que pensa la gentoleta de bé del Col·legi Major Galileo Galilei, cadells de cacic, de senyoret, de corrupte, d’eixa gent capaç de qualsevol cosa, per damunt de l’ètica, mestres en hipocresia i doble moral, però que pensa que la merde són els demés. Ells s’ho valen per dret de naixença. Va inclós entre les prerrogatives de l’estil.

Ho va dir Díaz Ayuso quan explicava que no tots som iguals davant la llei i que el Campetxano està fet d’altra pasta. Per això el Preparat pot fer un discurs insultant demanant el respecte a la mateixa llei que el posa a ell per damunt, que el fa inimputable. Per això pot demanar esforç als demés amb el gest condescendent de monarca de sarsuela d’ambient decimonònic (dónde vas Felipe VI, dónde vas triste de ti, voy en busca de mi padre, i de la offshore que perdí) i pensar que els súbdits l’escolten amb emoció perquè un ésser superior es preocupa per ells i els demana esforços per traure endavant la seua finca.

No és estrany que se’ls note els despreci al poble, que se’ls note que els dóna ràbia que puguem eixir de la pandèmia amb la utilitat que tenia per a la seua propaganda. És com l’epítom del seu despreci i del seu classisme. Qui sense formar part d’eixa oligarquia els riu les gràcies, qui els compra el neoliberalisme embolicat en èpica casposa, sabrà què espera a canvi: que l’amo li acarone el llom, que li done les molles del seu banquet. Súbdits feliços i indignes que senten la desigualtat i la impunitat de l’elit com la manera natural (i molt espanyola) en que ha de ser les coses.

Com els seguidors de províncies del Real Madrid: se senten partíceps des de fora i des de baix de la lluentor simbòlica del mateix sistema que els oprimeix, els menysté i els humilia. Feliços subalterns, bastiment necessari de totes les opressions.

 

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l'import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Fes-te agermanada ací