Quin 2021 volem?

per Pedro Domínguez Gento

Societat

Quin 2021 volem?
Quin 2021 volem? | Fridays For Future

Indubtablement el 2020 ha sigut un any dur, amb més de 50.000 morts per la pandèmia (agreujada per les anteriors retallades en Sanitat), el confinament, els milions d’aturats, les cues de la fam, les llibertats emmordassades, la justícia i les forces de l’Estat actuant parcialment, la xenofòbia i la ultradreta infestant-ho tot, les dones víctimes de la violència masclista, les temperatures pujant acceleradament, els desastres climàtics augmentant (ací 3 anys seguits amb inundacions), milions de tones de residus tòxics i radioactius (i encara volen que Cofrents marxe 10 anys més), muntanyes de RSU (que ací enviem a Múrcia!), plàstics pertot arreu, extinció de milers d'espècies...

Certament 2020 ha sigut un any molt dur, però no per a oblidar sinó per a recordar i analitzar, per a corregir els errors, si volem que l’any que ve siga millor... I precisament ara que tots ens desitgem molta felicitat és el moment perfecte per a reflexionar i vore com podem fer realitat aquests bons desitjos:

Salut: perquè l’any 2021 siga més sa haurem de cuidar-nos més nosaltres mateixos, amb la dieta mediterrània tradicional de poca carn i molts vegetals ecològics i locals, fent exercici mitjà físic i mental, etc. Respecte a la pandèmia haurem de seguir amb les precaucions actuals, mascareta llavable, distància de seguretat, llavats freqüents de mans, no aglomeracions, etc., perquè encara tardarem mig any o més en vacunar-nos quasi tots. I haurem de respectar més els animals, especialment els silvestres, que alberguen 1’6 milions de virus com aquest de la Covid-19, de manera que si volem evitar noves pandèmies hem de deixar-los viure amples en els seus ecosistemes, lluny de nosaltres.

Pau: si volem que el 2021 siga realment un any de pau, hem de rebutjar guerres, armes, exèrcits, crims i destruccions. En eixe sentit, no volem cap base logística de l’exèrcit a La Ribera i demanem reduir les desaforades despeses i endeutament militars, 20.000 i 30.000 milions respectivament, uns diners que necessitem per a millorar la Sanitat, Educació, Investigació, Pensions, Serveis Socials i Medi Ambient. També hem d’evitar que als nostres ports s’embarquen armes per a utilitzar-les contra poblacions civils, de Iemen per exemple, cal prohibir el negoci de les armes. Govern i UE han de mediar per a resoldre l’actual guerra del Sàhara, per la responsabilitat que tenen Espanya i Europa amb l’antiga colònia, i han d’exigir al rei del Marroc que respecte les resolucions de l’ONU. Hem d’acabar ja amb la violència masclista, que provoca la mort de desenes de dones cada any. I si volem evitar o almenys reduir les plogudes torrencials, inundacions, ones de calor, sequeres, tempestes, pujades del mar, noves plagues, etc. etc. hem de fer les paus amb el medi ambient, deixant de contaminar-lo i destruir-lo; i sabent que el transport motoritzat és el principal causant de l’emergència climàtica i d’altres problemes, hem d’acostumar-nos a utilitzar la meitat els vehicles de motor.

Felicitat: hem d’entendre que el consumisme no duu la felicitat, una vegada cobertes les necessitats bàsiques augmentar el consum no aporta més felicitat, més bé al contrari pels problemes que origina l’excés de consum (obesitat, dependència, superficialitat, enveja, contaminació, esgotament, destrucció ...), la felicitat depén molt més de les bones relacions que d’amuntonar coses i tan mal és l’excés com l'escassesa. Però tots necessitem cobrir les necessitats bàsiques, de manera que tots hem de tindre treball o renda bàsica, i podem aconseguir-ho si en volta de rescatar bancs i subvencionar grans empreses es rescaten els pobres i els treballadors que han perdut la seua feina; deixem de culpabilitzar els veïns de pell fosca i encarem-nos amb els de dalt, els ionquis dels milions, que paguen menys impostos que els treballadors; Hisenda ha de ficar tots els inspectors i mitjans necessaris per a recaptar els 40.000 milions anuals que s’escaquegen els rics.

Òbviament les paraules i els bons desitjos no valen res si no van acompanyats dels fets necessaris per aconseguir-los. Per tant, si volem que el nou any siga vertaderament millor, haurem de canviar a millor nosaltres i haurem de canviar també la societat en què vivim...

Així doncs, molta salut, pau, felicitat i coherència per a tots i totes en 2021.

 

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l'import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Fes-te agermanada ací