El secretari de la Unió de Llauradors i Ramaders, Joanma Mesado, compareix davant de la Comissió d’Agricultura del Congrés
El secretari de la Unió de Llauradors i Ramaders, Joanma Mesado, va intervindre ahir a la Comissió d’Agricultura, Pesca i Alimentació del Congrés del Diputats. Aquesta Comissió debat el projecte de llei de mesures per a millorar el funcionament de la cadena alimentària que modificarà la llei 12/2013.
Mesado ha palesat el greuge històric dels agricultors valencians que, segons ha denunciat, «són els que menys ajudes per càpita reben, uns 1.900 euros, enfront del 6.500 euros per càpita rebuts de mitjana a nivell estatal».
Així mateix, el dirigent de la Unió ha remarcat la necessitat que «aquesta llei evite que, com passa ara, l’augment dels costos siga assumit majoritàriament pels productors» i no distribuït en totes les baules de la cadena.
La Unió considera que el marge de benefici dels productors no pot absorbir els increments de costos de la cadena, tal com ocorre en l’actualitat, i advoca per equilibrar el poder de negociació per tal que alguns agents no imposen les seues condicions al sector primari, el més feble.
Mesado ha indicat en la seua intervenció que l’enorme poder de negociació de la gran distribució inverteix completament el procés de configuració del preu, que no es fa des de la venda, sinó des de la compra. «La gran distribució –últim comprador abans del consumidor- és qui indica a quin preu vol vendre el producte al consumidor i comunica el preu al qual vol comprar al transformador. Per la seua part, aquest pressiona i comunica el preu al comprador. Finalment, aquest replica el procediment amb el productor, a qui els marges i el preu ja li arriben molt ajustats. Tan ajustats que són directament inviables».
Segons la Unió, ací és on es troba la fallada de mercat i el motiu pel qual es necessita imperiosament una regulació del poder de mercat entés en el seu doble sentit de poder de compra i poder de negociació.
La veu dels llauradors sense intermediaris
Des d’Esquerra Republicana del País Valencià, el seu president, Josep Barberà, ha destacat que «la veu dels agricultors valencians hui ha sigut escoltada directament a Madrid, sense intermediaris». I ha afegit que, «com ja vam denunciar amb la PAC, l’especificitat valenciana ha de ser tinguda en compte e les normatives estatals».
Barberà ha insistit en la necessitat que «totes les competències legals les han de tindre les Corts, però, mentrestant, és important l’aprovació d’aquesta llei, que millora substancialment la del 2013. I és més important encara que la Generalitat tinga voluntat de desenvolupar les seues competències i pose en marxa i controle un cos d’inspectors que facen complir la normativa en un sector on les grans empreses estan acostumades a pagar preus fixats a posteriori», ha reblat.
Un «corralito» recaptatori
La Unió també considera que una adequada protecció de la cadena exigiria dues actuacions: d'una banda -després de les gestions realitzades per l'Agència d'Informació i Control Alimentaris-, la publicació íntegra de totes les resolucions que finalitzen amb sanció –com a mesura desincentivadora per a l’infractor-, i, d’altra banda, la instauració en la Llei de la cadena d'un sistema de reclamació de danys i perjudicis derivats de l'incompliment decretat en resolució administrativa o judicial ferma.
Per a la Unió, és necessari establir costos de referència per a cada producció dins d'una forqueta lògica en funció de grandària de l'explotació i la seua situació (no és el mateix una planícia que una explotació abancalada, per exemple) o en funció dels costos laborals. Aquest procés d'establir la forqueta de costos l'hauria de tutelar l’Administració i hauria de ser calculat per les Interprofessionals, ja que està dins de les seues finalitats.
«Les interprofessionals espanyoles han de deixar de ser un corralito recaptatori únicament per a la promoció a costa dels productors i complir amb tots els fins que fixa la Llei, com ara els estudis dels costos», ha asseverat Joanma Mesado. En el context actual de preus baixos en molts sectors, les Organitzacions Interprofessionals haurien de ser les eines més importants per a millorar la vertebració del sector i la seua capacitat d'actuació conjunta.
Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l'import.
Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!