El TSJC manté la suspensió cautelar del decret que ajorna les eleccions catalanes del 14-F

Si els magistrats apuren el termini que s'han marcat per decidir ja haurà passat més de mitja campanya electoral

per ACN

Política

Membres del Govern català en la reunió del Consell Executiu del 19 de gener del 2021 / ACN
Membres del Govern català en la reunió del Consell Executiu del 19 de gener del 2021 / ACN

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha decidit mantenir la suspensió cautelar del decret que ajorna les eleccions catalanes del 14-F. Els comicis, per tant, es mantenen en aquesta data de moment. El tribunal ha donat a conèixer el resultat de la seva deliberació però farà pública la resolució amb l'argumentació previsiblement divendres. La sala també ha decidit retallar els terminis de tramitació de la demanda i ha donat a les parts 4 dies en lloc de 8 per posicionar-se, de forma que hi haurà sentència abans del 8 de febrer. Si els magistrats apuren aquest termini que s'han marcat ja haurà passat més de mitja campanya electoral. Els recursos que es puguin interposar ara no poden aixecar les mesures cautelars preses. 

El TSJC ha estudiat les al·legacions presentades per la Generalitat i per la fiscalia (que avalava la suspensió) i ha decidit mantenir les mesures cautelaríssimes que va estimar dimarts, situant de moment les eleccions en el 14 de febrer. Ara estudiarà el fons de l'assumpte i s'ha compromès a pronunciar-se definitivament abans del 8 de febrer, tot i que la campanya electoral comença el 29 de gener. 

El tribunal té diversos recursos sobre la taula, entre ells el d'un particular, però també el d'entitats com Izquierda en Positivo, Lliga Democràtica i Impulso Ciudadano.

 El vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, troba una «irresponsabilitat» que el TSJC mantingui per ara el 14-F: «Molts ciutadans es veuen obligats a triar entre dret a vot i dret a la salut». En una compareixença al Palau de la Generalitat aquest dijous Aragonès ha criticat que el TSJC condicioni la política i la deixi en mans de la justícia. Al seu torn, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha denunciat que el tribunal «posi en risc» el procediment electoral. La consellera de la Presidència ha afirmat que l'executiu estarà «a l'altura» i al costat de la ciutadania. Aragonès i Budó han acompanyat el conseller d'Exteriors, Bernat Solé, en una compareixença conjunta a Palau on no han admès preguntes de la premsa.

 

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l'import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Agermana't ací