Hui fa 41 anys que va morir l’escriptor Llorenç Villalonga

per NLV

Efemèrides

Llorenç Villalonga
Llorenç Villalonga

El 28 de gener del 1980, va morir Llorenç Villalonga a Palma. Escriptor i psiquiatra nascut a la mateixa ciutat el 1897, va escriure en català i en castellà i està considerat una de les figures més importants de la literatura catalana del segle XX. 

Va estudiar medicina i es va especialitzar en psiquiatria (1919-1927). Va exercir com a metge a Palma, primer en una consulta privada i després a l'Hospital Psiquiàtric de la ciutat. A més,  va ser secretari del Col·legi Oficial de Metges de les Balears.

Villalonga va començar la seua trajectòria literària col·laborant al diari Día de Palma amb un conjunt d'articles marcats clarament per les seves conviccions anticatalanistes i antirepublicanes. Ben aviat, però, va eixir a la llum la seua primera novel·la Mort de dama (1931), que va signar amb el pseudònim de Dhey. Aquesta obra de marcat caràcter esperpèntic, es va veure envoltada d'una gran controvèrsia dins el món regional mallorquí que s’hi va sentir ridiculitzat. Amb els anys, però, s'ha convertit en un clàssic de la literatura catalana, juntament amb Bearn o La casa de les nines (publicada en català el 1951), Premi de la Crítica i, sens dubte, una de les novel·les més traduïdes de la literatura catalana del segle XX. 

A més a més d'aquestes dues novel·les emblemàtiques, és autor de diverses obres que configuren, sobretot a partir dels anys seixanta, el mite de Bearn. Villalonga hi retrata amb saviesa i nostàlgia la Mallorca de l'antiga aristocràcia just abans de la seva desaparició definitiva. Per això s'ha relacionat la seva obra i, més concretament Bearn, amb Il Gattopardo, del sicilià Giuseppe Tomasi di Lampedusa, una obra que Villalonga va traduir al català el 1962. 

També cal destacar les obres de teatre: Fedra (1932), Silvia Ocampo (1935) i Desbarats (1965), i el recull d'articles Centro (1934).

 

Fonts:  Nausica Solà, «Llorenç Villalonga», AELC  (escriptors.cat)   /  Viquipèdia

 

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l'import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Agermana't ací