Miquel Iceta serà nou ministre de Política Territorial i Carolina Darias de Sanitat

Pedro Sánchez remodela el seu govern per la sortida de Salvador Illa

per ACN / NLV

Política

Salvador Illa i Miquel Iceta durant el primer acte de precampanya el 3 de gener del 2021
Salvador Illa i Miquel Iceta durant el primer acte de precampanya el 3 de gener del 2021 | PSC

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, serà el nou ministre de Política Territorial i Funció Pública en substitució de Carolina Darias, que relleva Salvador Illa al capdavant del Ministeri de Sanitat. La Moncloa ha confirmat el canvi de peces puntual per la sortida d'Illa, que es dedicarà plenament a la campanya per la presidència de la Generalitat que comença aquest dijous a la nit. Iceta prometrà el càrrec aquest dimecres davant el rei Felip VI a La Zarzuela i està previst que reba la cartera de mans de Darias el mateix dimecres al migdia.

Iceta ocupa d'aquesta manera una responsabilitat que ja havia tingut l'actual presidenta del Congrés, Meritxell Batet, durant la primera etapa del mandat de Pedro Sánchez. El canvi de fitxes deixa novament en mans del PSC un ministeri que ha de ser clau en la segona volta de la legislatura en l'engranatge entre l'executiu espanyol i el govern que isca de les urnes del 14-F.

Iceta –que ja havia sonat anteriorment com a ministre del govern de Sánchez i que va veure frustrada l'operació per ser president del Senat- té entre altres assumptes pendents la reactivació de la taula de diàleg. La seva predecessora –juntament amb Sánchez, Calvo, Ábalos, Montero i Illa- va participar a l'única reunió que s'ha celebrat fins ara, el febrer del 2020.

El primer secretari del PSC substitueix Carolina Darias, que hereta la cartera de Sanitat en plena pandèmia i amb dures crítiques de l'oposició a la gestió que n'ha fet Salvador Illa, especialment després que es donara a conèixer la seua candidatura a la presidència de la Generalitat. Serà ella qui protagonitzarà la pròxima compareixença -forçada aquest dilluns per tots els grups menys el PSOE- al Congrés dels Diputats.

Ho farà després de setmanes en què ja ha acompanyat Illa a les reunions del Consell Interterritorial de Sanitat, que reuneix el govern espanyol i els consellers de Salut dels territoris. Ja va ser present amb Illa al seu últim acte com a ministre, aquest dilluns, quan tots dos van visitar amb Pedro Sánchez l'Agència Espanyola del Medicament.

El president espanyol es decanta d'aquesta manera per una crisi de govern quirúrgica que es limita a la substitució d'un ministre, i evita una remodelació del govern més àmplia en un moment de tensió amb el seu soci de coalició, Podem, que ja ha advertit que no està disposat a fer modificacions en la seua estructura ni en la quota de cadires al Consell de Ministres.

 

La publicació d'aquest contingut ha sigut possible gràcies a les més de 600 agermanades.
Amb una donació de 150€ a la fundació Jordi de Sant
Jordi és possible recuperar fins al 100% de l'import.

Suma-t’hi! Només amb el teu suport recuperarem Diari La Veu!
Agermana't ací