Brussel·les admet que el retard d'entregues d'AstraZeneca suposarà «un problema» per a la vacunació fins a final de març

La CE defensa els contractes de la UE amb les farmacèutiques: «No tenim res a envejar als EUA i Israel»

per ACN / NLV

Societat

Brussel·les admet que el retard d'entregues d'AstraZeneca suposarà «un problema» per a la vacunació fins a final de març
Brussel·les admet que el retard d'entregues d'AstraZeneca suposarà «un problema» per a la vacunació fins a final de març

Brussel·les ha admès que el retard d'entregues d'AstraZeneca suposarà "un problema" per a la campanya de vacunació fins a final de març. «L'absència d'aquestes dosis genera un problema real per als estats membre en el primer trimestre de l'any», ha reconegut aquest dilluns la negociadora en cap dels contractes amb les farmacèutiques de la Comissió Europea, Sandra Gallina. De totes maneres, Gallina ha defensat en una compareixença a l'Eurocambra la seua negociació amb les companyies i ha afirmat que la UE «no està per darrere» dels Estats Units en nombre d'entregues. «No tenim res a envejar als Estats Units i Israel», ha dit la italiana. A més, ha remarcat que els països europeus estan «entre els primers» al món en vacunació. 

Els Estats Units (31,1 milions), la Xina (24 milions) i la Unió Europea (12,58 milions) encapçalen el rànquing mundial en nombre de dosis administrades. Tanmateix, Israel (35,5%), els Emirats Àrabs (32,26%) i el Regne Unit (13,69%) són els que més població han vacunat amb la primera dosi. Per contra, els països de la UE estan per sota del 5% d'habitants vacunats amb una dosi.

Problemes per arrancar la vacunació

La presidenta de la Comissió Europea ha qualificat de «pas endavant» el compromís d'AstraZeneca d'augmentar fins a 40 milions les dosis que entregarà entre febrer i març. Inicialment, la companyia havia reduït en un 75% les entregues previstes per al primer trimestre de l'any, però ara serà d'entorn del 60%.

La cap negociadora de la CE, Sandra Galliana, ha lamentat igualment aquestes xifres perquè preveien que amb les dosis inicialment pactades podrien ampliar significativament la campanya de vacunació en el primer trimestre de l'any. Amb tot, Galliana veu viable haver vacunat el 70% de la població a finals d'estiu perquè creu que les vacunes pactades a partir de la primavera permetran iniciar una «vacunació massiva».

Durant el primer trimestre de l'any s'hauran rebut uns 100 milions de vacunes a la UE, segons càlculs de la CE. En canvi, entre abril i juny esperen rebre més de 300 milions. «Això ens permetria vacunar uns 200 milions de persones», ha apuntat Gallina. Això representa gairebé la meitat de la població de la UE.

Defensa el preu

«Els preus que hem pagat són totalment justificables», ha defensat Gallina, que no veu necessari pagar més diners a les farmacèutiques per obtenir més dosis. En aquest sentit, creu que cal fer complir a les companyies les entregues pactades als contractes.

 

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l'import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Fes-te agermanada ací