Compromís demana acabar amb els delictes per blasfèmies amb la modificació del Codi Penal

per NLV

Política

Compromís demana acabar amb els delictes per blasfèmies amb la modificació del Codi Penal
Compromís demana acabar amb els delictes per blasfèmies amb la modificació del Codi Penal | Wikipedia

Després de la recent sentència absolutòria a Willy Toledo, la coalició valenciana Compromís proposa en la Comissió de Justícia, que se celebrarà aquest dijous, acabar amb els delictes com l'escarni, al qual s'acullen determinats col·lectius religiosos per a reprimir les opinions expressades en xarxes socials. El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha explicat que la moció insta el Govern espanyol a impulsar els tràmits i el procediment per a la derogació de l'article 525 del Codi Penal.

«Hem vist massa casos de tuiters, humoristes o músics que s'enfronten a anys de presó per fer acudits o expressar les seues opinions religioses a conseqüència d'un codi penal arcaic no equiparable als estats moderns, que mantenen delictes sostinguts per grups fonamentalistes i gent que, si poguera, cremaria en la foguera la gent per expressar les seues idees o opinions», indica el senador.

La coalició es fixa en l'article 525, que amb la denominació d'ofenses als sentiments religiosos, deixa que la blasfèmia o l'escarni pervisquen encara hui, amb penes de multa de huit a dotze mesos. «Aquest article continua sent la porta d'entrada al fet que s'admeten les denúncies davant els tribunals contra els qui satiritzen sobre assumptes religiosos, que es veuen forçats a la pena de la banqueta, a pesar que no existeixen pràcticament condemnes per aquests delictes contra els sentiments religiosos, alhora que el Consell d'Europa o el Tribunal dels Drets Humans han demanat la despenalització d'aquests delictes de blasfèmia», afegeix.

Per a Mulet, «urgeix acabar amb aquesta contradicció de no poder criticar l'honorabilitat del rei o els seus privilegis, d'amenaçar amb presó. La llibertat d'expressió no s'ha d'adaptar al que a determinats col·lectius els parega correcte» i recorda que «l'article 525 del Codi Penal és innecessari i continua mantenint un delicte de blasfèmia camuflat com a ofenses religioses».

La coalició lamenta que l'actual Govern espanyol continue mantenint figures en el Codi Penal que criminalitzen la llibertat d'expressió; o la Llei Mordassa, que es continua aplicant «per a callar crítiques legítimes» a institucions i ha reclamat que «es respecte la llibertat ideològica i es perseguisca els qui realment encapçalen els delictes que es produeixen en aquest país, en comptes dels atacs individuals que estan permetent a artistes, periodistes o músics».

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l'import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Fes-te agermanada ací