Ximo Puig i Salvador Illa reclamen un «finançament just»

Illa s'ha emmirallat en la gestió de Puig per presidir la Generalitat de Catalunya si guanya les eleccions 

per ACN / NLV

Política

Salvador Illa, candidat del PSC al 14F, amb el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig , en videoconferència | ACN
Salvador Illa, candidat del PSC al 14F, amb el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig , en videoconferència | ACN

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i el candidat de PSC a les eleccions catalanes del 14-F, Salvador Illa, han coincidit a reclamar un «finançament autonòmic just» perquè «les generadores de riquesa no es vegen perjudicades». En un diàleg entre els dos emmarcat en la campanya electoral, Illa ha garantit que Catalunya «tornarà a les taules» on es discuteix sobre finançament. «Serà un debat incòmode però s'ha de produir», ha afirmat Illa. El cap de llista del PSC ha lloat «la diversitat d'Espanya», i ha admès que «no ha ajudat gens a Catalunya una idea d'Espanya monolítica i homogènia» que «no ha tingut una actitud d'empatia amb Catalunya». El candidat s'ha emmirallat en la gestió de Puig per presidir la Generalitat de Catalunya si guanya les eleccions. 

Amb la negociació d'un nou finançament econòmic com a objectiu, Illa ha dit que, si ell presideix la Generalitat després del 14-F, Catalunya tornarà a estar a les taules de negociació. I ha dit que ho farà amb una postura de «lleialtat institucional», que no reclamarà «cap privilegi» però sí «un tractament just». Aquest reclam, considera Illa, pot ser compartit de Catalunya amb el País Valencià, com a comunitats «generadores de riquesa». «Serà un debat complex, incòmode, perquè té moltes arestes, però s'ha de produir», ha insistit.

El president de la Generalitat Valenciana ha coincidit que en aquesta negociació «no hi ha cap altre camí que la lleialtat institucional» i que no es pot optar per «la confrontació». També opina que el debat serà «incòmode de vegades», però que «cal garantir la suficiència financera per abordar els serveis públics fonamentals sota la nostra direcció i, d'altra banda, redistribuir els recursos de la manera més equitativa». I ha afegit que Catalunya, com a 20% del PIB espanyol, no pot estar absent en aquesta negociació.

Illa ha dit que vol «seguir l'exemple» de Puig: «Vas acabar amb les dècades de decadència a València, a contracorrent, i vas fer un executiu progressista que ha tornat el prestigi a les institucions valencianes». Ha afirmat que a Catalunya «s'ha perdut el temps» i «s'ha generat divisió amb governs d'orientació independentista». Puig ha desitjat que Illa siga president en les pròximes setmanes perquè fins ara «sembla que Catalunya no vol saber res del País Valencià des de fa deu anys». El president de la Generalitat Valenciana ha dit que en aquesta situació «l'acord és imprescindible» i que està sent «decebedor» que no es produïsca. 

Puig ha afirmat que des que el govern espanyol està encapçalat pel PSOE i Unides Podem «s'ha avançat més en federalisme en el darrer any que en tots els anys de democràcia». I creu que la presència a l'executiu de Miquel Iceta, primer secretari del PSC, com a ministre de Polítiques Territorials, suposa «un avanç». De fet, ha dit que el centralisme «no és intel·ligent» i ha cridat a que l'Estat espanyol tinga «una mirada perifèrica».

En aquest sentit, Illa ha reivindicat «la diversitat d'Espanya, que no afebleix, sinó que enforteix». I ha admès que «no ha ajudat gens a Catalunya una idea d'Espanya monolítica i homogènia» que «no ha tingut actitud d'empatia amb Catalunya». El candidat del PSC ha dit que els independentistes han estat els primers responsables de «generar divisió» des del Govern, però ha reconegut que «fa falta una Espanya que diga que vol a Catalunya; que diga que som diversos però anem plegats».

 

La publicació d'aquest contingut ha sigut possible gràcies a les més de 600 agermanades.
Amb una donació de 150€ a la fundació Jordi de Sant
Jordi és possible recuperar fins al 100% de l'import.

Suma-t’hi! Només amb el teu suport recuperarem Diari La Veu!
Agermana't ací