Joan Ribó reivindica el paper dels ajuntaments en la gestió dels Fons Europeus

Els portaveus de Compromís de les quatre ciutats més grans del País Valencià demanen al govern de l’Estat que les administracions municipals tinguen una funció primordial en la distribució i la gestió dels Fons Europeus

per NLV

Política

Joan Ribó, alcalde de València | Ajuntament de València
Joan Ribó, alcalde de València | Ajuntament de València

 Els portaveus de Compromís de València, Elx, Castelló de la Plana i Alacant van comparèixer aquest dimarts en roda de premsa per exigir que almenys el 15% dels Fons Europeus assignats al govern espanyol es destine a transformar i millorar les ciutats.

Segons l'alcalde de València, Joan Ribó, «la COVID-19 ha generat una situació econòmica molt greu i la resposta de la Unió Europea és important per als ajuntaments, que estan en primera línia de la recuperació». En aquest sentit, va criticar que dels 24.200 milions d’euros que s’han consignat dins del Mecanisme de Recuperació i Resiliència, només 1.483 milions són transferències directes a les entitats locals. “Estem parlant que només el 6% dels recursos del mecanisme de recuperació i resiliència es traslladen als ajuntaments. Si això ho comparem amb el fet que els ajuntaments administrem al voltant del 15% de la despesa pública, la nostra participació en el Mecanisme de Recuperació i Resiliència de l’any 2021 queda clarament minvada”. Així mateix, va declarar que «aquests fons són una oportunitat històrica per disposar dels recursos necessaris per dur a terme transformacions fonamentals per avançar cap a una societat més verda, més digital, sense escletxes de gènere i més cohesionada i inclusiva».

El batlle del Cap i Casal va reivindicar el paper de les ciutats en algunes polítiques fonamentals com ara la mobilitat sostenible, la rehabilitació d’habitatge i regeneració urbana, la transformació i digitalització del sistema agroalimentari local, el desenvolupament de l’economia de les cures i el reforç de les polítiques d’igualtat i inclusió, la conservació i restauració d’ecosistemes i la protecció del litoral, el desplegament massiu del parc de generació d’energia renovable, l’impuls a les pimes, l’emprenedoria i les empreses innovadores de base tecnològica, la modernització del sector turístic per a millorar la seua competitivitat i sostenibilitat, la revaloració de la industria cultural i la connectivitat digital amb l’impuls de la ciberseguretat i desplegament del 5G.

«Des dels ajuntaments, treballem per destinar les ajudes a les empreses xicotetes i mitjanes i als autònoms; en canvi, quan això es fa a nivell global, no sé què passa, però les ajudes van a parar a les grans empreses de l’IBEX 35», va reblar.

 

Més propostes

Per la seua part, la portaveu de Compromís per Elx, Esther Díez, va explicar que volen aprofitar els Fons Europeus per a continuar assolint el model de municipi verd, innovador i just que garantisca la millor qualitat de vida per a les persones. Per a Díez, és imprescindible abordar la regeneració urbana, assegurar l’accessibilitat en el parc d’habitatges envellit i l’eficiència energètica dels edificis.

«Compromís aposta pels sectors productius il·licitans com és l’economia ecoinnovadora amb l’ampliació del parc industrial i el foment dels sectors tradicionals del Camp d’Elx, la seua digitalització i l’impuls de l’agricultura ecològica, la promoció del medi rural i els espais naturals il·licitans mitjançant el turisme sostenible i la protecció del patrimoni rural. En termes més concrets, Díez ha assenyalat projectes per a la creació de corredors ecològics en el riu Vinalopó i la via litoral il·licitana, a més de l’impuls de la mobilitat sostenible amb l’ampliació de la xarxa ciclista, reforç del transport col·lectiu i generació d’entorns exclusius per als vianants», va dir Díez.

Pel que fa a Castelló, el portaveu del grup municipal de Compromís, Ignasi Garcia, va destacar que la construcció d’infraestructures per persones majors i dependents ha de ser una de les prioritats d’inversió dels Fons Europeus. Mitjançant l’obra pública «hem de garantir este servei fonamental per a les famílies i que és clau per a la conciliació perquè la tendència general ens porta cap a un envelliment de la població i totes i tots tenim o tindrem en un futur pròxim persones majors de les quals ens hem de fer càrrec», va assegurar el regidor i diputat provincial.

Garcia va apuntar la necessitat d’establir vies «de col·laboració entre l’ajuntament i la Conselleria perquè els fons europeus vagen destinar a ampliar també les infraestructures sociosanitàries d’aquest tipus». El portaveu de Compromís per Castelló va recordar que «calen 2,200 places per a persones majors i 900 només a la ciutat de Castelló».

Per últim, el portaveu d’Alacant, Natxo Bellido, va avançar que des de Compromís es proposarà a l’Ajuntament que els Fons Europeus es destinen a projecte com l’espai de Rabassa, antic símbol de l’especulació urbanística com a territori sostenible a través d’un projecte de regeneració ambiental i el disseny d’un centre de referència i investigació sobre l’Aigua, vinculat a la UA i participat per la Generalitat Valenciana i l’Ajuntament d’Alacant.

A més, es proposarà habilitar un corredor verd i ecològic, lligat a la mobilitat sostenible entre el Saladar d’Aiguamarga i el Clot de Galvany d’Elx. Un projecte que requerirà la participació dels ajuntaments de les dues ciutats i de la Generalitat, atès que està inclòs en el PATIVEL, així com un Pla de rehabilitació urbana, basat en rehabilitació de l’habitatge lligat a l’eficiència energètica i accessibilitat i actuacions d’urbanisme tàctic i nous projectes d’eficiència i modernització en la gestió de residus.

Bellido va aprofitar per a recordar-li a l’alcalde d’Alacant, Luis Barcala, que encara no ha convocat la comissió municipal creada per a definir els projectes de ciutat a presentar des de l’Ajuntament, i va criticar el doble llenguatge del PP de reclamar per un costat més gestió municipal, i per l’altre, paralitzar les comissions malgrat les demandes i insistència de Compromís.

 

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l'import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Agermana't ací