Tal dia com hui del 1837 els carlins van véncer en la batalla de Bunyol

per NLV

Efemèrides

Tal dia com hui del 1837 els carlins van vèncer en la batalla de Bunyol
Tal dia com hui del 1837 els carlins van vèncer en la batalla de Bunyol

La Batalla de Bunyol fou un dels episodis de la primera guerra carlina i acabà amb la victòria del bàndol carlí.

En el front d'Aragó i el Maestrat, l'execució del líder carlí Manuel Carnicer va ocasionar l'assumpció del comandament d'aquest front per Ramon Cabrera. En la primavera del 1836, aquest ja comandava 6.000 homes i 250 cavalls que operaven a l'entorn de Cantavella (a l'anomenat Maestrat aragonés), que va fortificar i es va convertir en el centre d'operacions, amb una presó, fàbrica d'artilleria i dos hospitals.

Cabrera es va afegir a l'Expedició Gómez per intentar prendre Madrid, i va deixar afeblit el Maestrat, i un cop superat el període de paralització de l'exèrcit causat pel motí de la Granja de San Ildefonso, es va nomenar Evaristo San Miguel com a comandant de l'exèrcit del Centre. 

Cantavella, en absència de Cabrera, estava defensada en aquell moment pel governador militar carlí Magí Miquel, que comptava només amb un batalló, una patrulla i la Companyia d'Artillería. Tot i els esforços de José Maria Arévalo i Evaristo San Miguel, Cantavella fou presa el 31 d'octubre del 1836. Els 200 defensors, en clara inferioritat numèrica, quan va començar el foc d'artilleria es van refugiar en el fort exterior, i d'allà van intentar fugir pels barrancs per reunir-se amb la força de socors, però foren abatuts per les tropes liberals i els presoners van obrir les portes de la ciutat als seus alliberadors.

Privats els carlins del Maestrat de la seua capital i fàbrica d'artilleria, Arévalo s'enfrontà a nombroses desercions fins que el 9 de gener del 1873 Ramon Cabrera encara recuperant-se de les ferides, es presentà a Rubiols de Mora, a la comarca de Gúdar, recomposà les tropes i la moral i llançà un atac sobre les hortes de la Plana, que el 21 de gener van derrotar Emilio Borso di Carminarti a la batalla de Torreblanca, en la qual Cabrera fou ferit de nou. 

 

La batalla

Lluís Llangostera i Casadevall i Francesc Tallada i Forcadell arribaren a Utiel (la Plana d'Utiel-Requena) el 16 de febrer i el 17 a Setaigües (la Foia de Bunyol), on operava el general liberal José Crehuet amb tres batallons d'infanteria i dos esquadrons de cavalleria, que anaren al seu encontre, desordenant-se un dels batallons cristins mentre els altres dos buscaren les altures, on 600 homes foren vençuts i capturats, mentre la cavalleria escapava per un congost.

Crehuet i vint-i-tres oficials foren afusellats, i Llangostera derrotà els liberals en març a Burjassot, arribant en una incursió fins a Oriola i el cúmul de derrotes cristianes va causar la substitució de San Miguel per Marcelino de Oraá Lecumberri com a comandant de l'exèrcit del Centre.

Cantavella fou recuperada per Juan Cabañero y Esponera el 24 d'abril del 1837, quan la seua guarnició es va rendir, i poc després prengué Sant Mateu (el Maestrat). Una vegada capturada Morella (els Ports) pels carlins en gener del 1838, en estar completament emmurallada es va convertir en la capital carlina i s'hi van traslladar les instal·lacions de Cantavella.

 

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l'import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Fes-te agermanada ací