La Universitat Jaume I premia Vicent Pitarch, l’associació ADONA’T, l’ong ILÊWASI i els col·lectius sanitaris

Els premis es lliuraran el proper 25 de febrer amb motiu del 30è aniversari de la creació d'aquesta universitat

per NLV

Societat

Vicent Pitarch
Vicent Pitarch

El Consell de Govern de la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló de la Plana (la Plana Alta) ha aprovat el lliurament de distincions extraordinàries a Vicent Pitarch i Almela, pel seu compromís amb la llengua i la cultura; a l'Associació de Dones Nacionalistes "Terra" (ADONA'T) de Castelló de la Plana, pel seu compromís amb la igualtat de gènere; a l'ong ILÊWASI, Centre d'investigació, per la defensa i promoció dels drets de xiquets, xiquetes i adolescents, pel seu compromís social; als professionals dels àmbits sanitari, sociosanitari, educatiu i científic per la seua «resposta exemplar» davant de la pandèmia, i al col·lectiu docent d'escoles i instituts per la seua tasca permanent d'acompanyament a l'alumnat en el seu aprenentatge malgrat les dificultats, primer durant el confinament i, ara, en el curs més difícil i complicat que mai ha viscut el sistema educatiu.

Vicent Pitarch va nàixer el 1942 a Vila-real (la Plana Alta) i va estudiar filosofia i lletres (especialitats de filologia romànica i filosofia) a les universitats de València i Barcelona. En aquesta darrera es va doctorar en Filologia Catalana. Ha estat catedràtic de batxillerat, professor associat a la Universitat Jaume I de Castelló i és membre de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana i de la Societat Catalana de Sociolingüística (antic Grup Català de Sociolingüística, del qual fou cofundador).

Des del 1985 és membre de l’IEC (adscrit a la Secció Filològica). Promotor i membre fundador de la Fundació Carles Salvador, és així mateix membre del patronat de la Fundació Huguet. És el delegat de la Presidència a la seu de l’IEC a Castelló de la Plana d’ençà que es va inaugurar (2001). Va fundar el programa Nosaltres els valencians a Ràdio Popular de la Plana (1969-1980) i la primera escola en català, El Rotgle, a les comarques valencianes del nord.

‘Defensa de l’idioma’ (1972) i ‘Parlar i (con)viure al País Valencià’ (1994)

És autor de llibres de text de llengua i literatura catalanes, i ha publicat treballs de sociolingüística, sobre la cultura (especialment sobre les Normes de Castelló, Carles Salvador i Gaietà Huguet), i sobre senderisme. Cal destacar Defensa de l’idioma (1972), Curs de llengua catalana (1977), Les Normes de Castelló. Textos i contextos (2002), i Pompeu Fabra, l’autoritat admirada pel valencianisme (2011), entre d’altres. Ha rebut nombrosos premis i distincions, com ara el I Premi Socarrat Major, de l’associació cultural Socarrats; el Premi Enric Soler i Godes a la Innovació Educativa (2003), de la Fundació Càtedra Soler i Godes, i el Miquelet d’Honor (2006), de la Societat Coral El Micalet. També ha rebut els guardons literaris següents: Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians d’assaig 1997, per Control lingüístic o caos, i el IV Premi Ulisses (2002) de narrativa per De camí a Fisterra.

L'Associació de Dones Nacionalistes «Terra» (ADONA'T), fundada a Castelló de la Plana el 2003, té com a objectius principals la promoció de la dona i del saber femení, la preservació i difusió de la cultura i llengua pròpia del País Valencià i la integració de grups minoritaris, en tots els àmbits, socials, polítics i culturals, amb incidència especial i destacada pel que fa a la Universitat Jaume I i els projectes que en aquests àmbits es desenvolupen. Per aconseguir aquestes finalitats, ADONA'T participa en els fòrums adequats, i emprén activitats concretes com són exposicions amb diferents temàtiques reivindicatives, articles d'opinió en els mitjans de comunicació, grups de discussió, i altres mesures de pressió que puguen dur a bones pràctiques associades a la igualtat d'oportunitats i la conciliació familiar, principals dificultats amb què s'enfronten els projectes de les dones. L'UJI ha estat present sempre com a part essencial d'aquestes iniciatives.

Membres de l’Associació de Dones Nacionalistes Terra (ADONA'T)

ILÊWASI, Centre d'investigació, defensa i promoció dels drets de xiquets, xiquetes i adolescents té entre els seus objectius la contribució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible a través de les seues àrees d'actuació dirigides als drets de xiquets, xiquetes i adolescents, així com a la visibilització de la riquesa que ens proporciona la interculturalitat a les nostres societats. Al mateix temps, cal destacar la contribució d’Ilêwasi a l'UJI a través de la seua col·laboració i participació en jornades, cursos i, sobretot, en UJI-Voluntària. En concret, la relació entre Ilêwasi i l'UJI s'inicia des de la creació d'aquesta organització en 2009 i, des d'aquest primer moment, hi ha hagut un intercanvi fluid de coneixements, informació i bones pràctiques. Al costat de Ilêwasi, s'han organitzat diversos cursos d'estiu, els quals giren al voltant de la temàtica comuna dels drets de xiquets, xiquetes i adolescents, però centrats cadascun en qüestions com ara la pau i el desenvolupament, xiquetes i dones com a població migrant, menors migrants, interculturalitat o la consecució de l'Agenda 2030, entre d'altres. Al mateix temps, s'han dut a terme projectes de cooperació al desenvolupament en zones cafeteres de Colòmbia per al foment dels drets la població infantil i adolescent afectada pel desplaçament forçat i per a la promoció de pau. Ilêwasi també és una de les entitats col·laboradores de el programa UJI-Voluntària i exerceix com a organització d'enviament de l'UJI en el voluntariat europeu. A més, acull alumnat de pràctiques de l'UJI.

La Universitat Jaume I també ha acordat atorgar la seua Medalla d'Or al col·lectiu científic en reconeixement a les seues aportacions, des de diferents disciplines i àmbits de coneixement, per combatre l'emergència sanitària i les seues conseqüències. Segons es destaca en l'informe justificatiu, «el desafiament global provocat per la pandèmia s'ha traduït en una resposta en temps rècord i sense precedents que ha demostrat que la investigació és un bé essencial». Així mateix, la Universitat ha destacat l'esforç del personal científic, la coordinació dels grups de recerca i la implicació de les institucions de recerca, que han estat una constant en aquests llargs mesos de pandèmia.

Per últim, ha destacat la tasca del personal docent d'escoles i instituts per l'esforç excepcional per minimitzar l'impacte de la pandèmia entre la comunitat educativa, per la seua capacitat d'adaptació als escenaris canviants provocats pel virus i per la seua contribució decisiva a preservar el dret a l'educació. El Consell de Govern de l'UJI considera mereixedor a aquest col·lectiu de la Medalla d'Or per la seua tasca permanent d'acompanyament a l'alumnat en el seu aprenentatge malgrat les dificultats,primer durant el confinament i, ara, en el curs més difícil i complicat que mai ha viscut el sistema educatiu.

 

La publicació d'aquest contingut ha sigut possible gràcies a les més de 600 agermanades.
Amb una donació de 150€ a la fundació Jordi de Sant
Jordi és possible recuperar fins al 100% de l'import.

Suma-t’hi! Només amb el teu suport recuperarem Diari La Veu!
Agermana't ací