El 14-F a la premsa internacional: «L'independentisme reforça la majoria» en unes eleccions «decisives per al moviment»

Les edicions digitals destaquen la caiguda de la participació i que els comicis donen un "impuls" a Sánchez

per ACN / NLV

Política

«The Guardian» destaca l'increment de la majoria independentista al Parlament de Catalunya
«The Guardian» destaca l'increment de la majoria independentista al Parlament de Catalunya

La majoria dels principals diaris internacionals destaquen en les seues edicions digitals el resultat de les eleccions del 14-F. «L'independentisme reforça la majoria al parlament regional», diu el francès Le Monde mentre apunta que la victòria ha estat per al PSC, que «a priori no té els escons per poder prendre les regnes» del govern. El Financial Times també apunta al «reforç» de l'independentisme al Parlament i destaca que els partits independentistes superen el 50% dels sufragis «amb una baixa participació». Per la seua banda, el mitjà europeu Euronews assenyala que l'extrema dreta de Vox irromp a la cambra catalana amb 11 escons, mentre Bloomberg diu que la victòria del PSC és un «impuls» a Pedro Sánchez. 

«A banda de l'aritmètica, les eleccions seran recordades per celebrar-se en plena tercera onada de coronavirus», diu Euronews que, com la resta de mitjans, remarquen l'excepcionalitat d'aquests comicis per la pandèmia.

La BBC parla d'un «impuls» a l'independentisme mentre apunta que el cap de llista d'ERC, Pere Aragonès, està al «capdavant per ser el pròxim líder de Catalunya». Per la seua part, The Guardian destaca que l'independentisme supera el 50% dels vots «amb una participació de només el 53%».

A Itàlia, La Repubblica diu que han guanyat «els moderats» d'ERC i que «els radicals de Junts queden relegats a la tercera posició». El diari Corriere della Sera creu que la victòria dels socialistes representa un «salt» per a Pedro Sánchez, malgrat que apunta que l'independentisme manté la majoria. 

La premsa dels Estats Units destaca també el creixement del bloc independentista malgrat la victòria socialista. L'agència de notícies Associated Press i el diari The Washington Post apunten que els «partits que donen suport a la secessió d'Espanya han ampliat el seu control al Parlament», uns resultats que «no estaven clars» després de «la pandèmia i una frustrada oferta d'independència l'octubre del 2017». A més, afegeix que Catalunya segueix «dividida per la qüestió de la secessió».

Segons l'alemany Der Spiegel, l'independentisme ha guanyat unes eleccions «decisives per al futur del moviment», mentre el Süddeutsche Zeitung remarca que «la gent a Catalunya vota principalment partits partidaris de separar-se d'Espanya. El candidat socialista rep més vots, però probablement no governarà», diu el diari alemany. 

Per la seua banda, el portugués Diário de Notícias remarca que si bé Salvador Illa «venç», els independentistes «resulten reforçats» i apunta que «una investidura de Salvador Illa sembla pràcticament impossible després que els partits independentistes firmaren un document perquè no hi haguera pactes postelectorals amb el PSC». El diari Público destaca el resultat majoritari dels independentistes a Catalunya.

Al seu torn, l'argentí Diario Hoy apunta que «el PSC i ERC igualen en escons» i remarca una davallada de la participació respecte a les eleccions del 2017 amb «una caiguda de 22,5 punts percentuals». En canvi, el diari mexicà Milenio destaca que el «separatisme amplia la majoria absoluta a Catalunya», encara que «els comicis deixen Salvador Illa victoriós en vots». Així i tot, contempla l'obertura d'un «ventall de negociacions per formar govern».

 

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l'import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Fes-te agermanada ací