Ngozi Okonjo-Iweala, la primera dona a encapçalar l'Organització Mundial del Comerç

És la primera vegada que l'organització comercial està dirigida per una persona africana

per NLV

Societat

Ngozi Okonjo-Iweala
Ngozi Okonjo-Iweala

La nigeriana Ngozi Okonjo-Iweala ha estat nomenada directora general de l'Organització Mundial del Comerç (OMC) i es converteix així en la primera dona en ocupar el càrrec i la setena directora d'aquest organisme. L'economista, que ha estat ministra de Finances de Nigèria i ha treballat durant 25 anys en el Banc Mundial, també és la primera persona africana que assumeix el lideratge. L'organització comercial està conformada per 164 països i territoris i des del 2013 ha estat liderada pel brasiler Roberto Azevêdo, qui va anunciar la seua dimissió en maig de 2020.

El nomenament de Ngozi Okonjo-Iweala com a directora general de l'OMC es va acordar el passat 15 de febrer en una reunió extraordinària del Consell General de l'organització comercial que des de 1995 regula el comerç internacional. La ministra de Comerç de Corea del Sud, Yoo Myung, era qui competia amb ella pel càrrec i va retirar la candidatura deu dies abans de la resolució, la qual cosa va garantir el nomenament de la nigeriana. Ngozi Okonjo-Iweala assumirà el càrrec l'1 de març amb un mandat fins al 31 d'agost del 2025, com a mínim.

La recent victòria de Joe Biden a la presidència dels Estats Units d'Amèrica (EUA) ha permés el suport final d'aquest país al nomenament del càrrec, ja que l'anterior govern de Donald Trump s'hi va negar. El canvi de posició dels EUA era necessari per desbloquejar la situació, atès que l'elecció d'aquest càrrec ha de fer-se per unanimitat. 

A més, el bloqueig per part de Trump per a renovar els càrrecs del tribunal de resolució de disputes havia deixat l'organisme amb només tres dels set jutges que el componien, una xifra que respresenta el nombre mínim de membres exigit per a seguir funcionant. En véncer el mandat de dos d'ells, l'indi Ujal Singh Bhatia i l'estatunidenc Thomas Graham, el desembre de 2019, quedà només la xinesa Hong Zhao. Una situació que posava en perill la viabilitat de la mateixa organització. 

Així, la decisió arriba en un moment complicat per a l'organització, en plena crisi del multilateralisme i condicionada pels efectes de la pandèmia de la COVID-19. Ngozi Okonjo-Iweala en el discurs pronunciat després de ser elegida ha situat al centre de les preocupacions precisament la gestió de la pandèmia del coronavirus. «Una OMC forta és vital si volem una recuperació completa i ràpida de la devastació generada per la COVID-19», ha assenyalat. 

 

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l'import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Fes-te agermanada ací