«Dones del camp valencià», una iniciativa per a visibilitzar el treball de la dona en el sector agrari

Durant les pròximes setmanes LA UNIÓ publicarà una bateria de testimonis de dones que ocupen càrrecs de responsabilitat en organitzacions agràries

per NLV

Societat

Alicia Vallés, enginyera tècnica agrícola en la Cooperativa de Cabanes (Plana Alta).
Alicia Vallés, enginyera tècnica agrícola en la Cooperativa de Cabanes (Plana Alta).

LA UNIÓ de llauradors i ramaders llança Dones del camp valencià, un projecte que té com a finalitat visibilitzar el treball de la dona valenciana que treballa en el sector agrari. Es tracta d'una sèrie d'entrevistes a dones que ocupen càrrecs de responsabilitat en organitzacions agràries, cooperatives, comunitats de regants o denominacions d'origen, entre d'altres.

Amb aquesta iniciativa, LA UNIÓ vol generar un espai on les dones que es dediquen a aquesta àrea professional oferisquen la seua visió respecte al present i també al futur del sector agrari i el medi rural. Per a fer-ho es publicaran periòdicament, al canal de YouTube de la plataforma i fins a l'11 de març, una bateria de testimonis de dones que lluiten dia a dia per véncer les limitacions amb què es troben qüotidianament per a exercir la seua professió i, sobretot, per assolir-hi llocs de responsabilitat. 

A la dificultat particular a què han de fer front les dones si volen assolir càrrecs amb més responsabilitat en qualsevol sector professional se l'anomena sostre de vidre. Aquesta metàfora ajuda a entendre que, sovint, aquestes limitacions no són explícites i, per tant, no resulten evidents, sinó que és dificil identificar-les. És per aquest motiu que LA UNIÓ considera imprescindible que es parle sense embut sobre aquests problemes i fa una aposta per generar un debat públic al respecte. 
 

Les entrevistades parlen de la importància de la visibilitat de les dones en llocs de responsabilitat i gestió dins del sector agroalimentari. També posen l'accent en la necessitat de la visió de les dones en un sector històricament tan masculinitzat com aquest.

A les zones rurals, on el món agroalimentari és predominant, és habitual trobar-s'hi amb un dèficit del sector serveis que, entre altres coses, dificulta la conciliació laboral, una qüestió que afecta especialment les dones. La mancança de centres geriàtrics, guarderies o serveis d'ajuda a les diversitats funcionals són només alguns exemples.

Així, la millora d'aquests serveis, juntament amb el foment de la corresponsabilitat amb el sector masculí de la població, esdevé una demanda creixent en professions tradicionalment masculinitzades. Algunes de les entrevistades assenyalen el conflicte de la conciliació laboral a través d'experiències vitals i anècdotes alhora que plantegen alguns dels reptes de futur en aquest sentit.

Les dones del sector agrari i del medi rural al País Valencià sempre han estat presents, però l'home era el titular en les explotacions i en els càrrecs de responsabilitat de totes les entitats del sector. Al llarg dels últims anys, però, s'entrelluquen canvis i cada vegada més dones comencen a fer visibles els seus treballs i càrrecs. Amb aquesta iniciativa, LA UNIÓ de llauradors i ramaders vol posar un gra d'arena que contribuïsca a accelerar aquest procés.

 

Qui són elles? 

En l'apartat de cooperatives intervé Pepa Ocheda, de Benimodo (la Ribera Alta), integrant del Consell Rector de la Cooperativa Guadacoop de Guadassuar (la Ribera Alta). És enginyera tècnica agrícola i productora de caquis. També compta amb el testimoniatge d'Alicia Vallés, enginyera tècnica agrícola en la Cooperativa de Cabanes (la Plana Alta), encara que és de Culla (l'Alt Maestrat) i viu a Benlloc (la Plana Alta).

Pel que fa a les comunitats de regants, en el projecte audiovisual intervé Inmaculada Huguet, de Llocnou de Sant Jeroni (la Safor), secretària de la Comunitat de Regants Pou Crist de l’Empar i Sant Roc.

En relació a les organitzacions agràries apareixen en el documental Raquel Hernández, de Fuenterrobles (Utiel-Requena), helicicultora, secretària comarcal de LA UNIÓ a Utiel-Requena i integrant del Consell Sindical. També Ana Isabel Cañizares Fernández, de Dolores (el Baix Segura), que forma part de la comissió executiva comarcal de LA UNIÓ al Baix Segura i és productora de baies, alfals, farratges i dacsa enxilada.

Quant a la presència de les dones en òrgans de responsabilitat en matèria agrària relacionats amb la qualitat i la promoció, el projecte compta amb la participació de Maricén Molina, directora de Certificació de la DO Granada Mollar d'Elx (el Baix Vinalopó), doctora enginyera agrònoma; així com d'Isabel Navarro, viticultora de Venta del Moro (Utiel-Requena), i consellera en la DO Utiel-Requena per LA UNIÓ, on també forma part de la seua comissió executiva.

 

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l'import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Fes-te agermanada ací