Més de 70 IES de les comarques valencianoparlants ja s’han adherit al manifest dels Centres pel Valencià

El nombre augmentarà els pròxims dies a mesura que voten els claustres que encara no ho han fet

per NLV

Llengua

Els centres insisteixen que necessiten «normalitzar el valencià» i no volen «perdre drets lingüístics que han costat molt d’aconseguir»
Els centres insisteixen que necessiten «normalitzar el valencià» i no volen «perdre drets lingüístics que han costat molt d’aconseguir»

Aquest dimarts Nosaltres La Veu publicava la notícia sobre la carta que diversos Instituts d’Ensenyament Secundari de la Ribera, la Safor i la Vall d’Albaida, en representació dels seus claustres, enviaran al secretari autonòmic d’Educació, Miguel Soler, i a la cap de Servei d’Educació Plurilingüe, Àurea Garcia. Una carta en què exposen «que davant la imminència d’elaborar el Projecte Lingüístic del Centre (PLC), segons la Llei 4/2018, de 21 de febrer, de la Generalitat, per la qual es regula i promou el plurilingüisme en el sistema educatiu valencià, per a la seua aplicació en el curs 2021-2022, ens trobem amb un greuge comparatiu davant de les zones castellanoparlants». Des de llavors, el nombre de centres que s’hi ha adherit ha augmentat de manera considerable.

De la vintena d’IES que en aquell moment signaven el text i donaven suport al manifest s’ha passat, a hores d’ara, a més de 70 centres de comarques valencianoparlants d’arreu del País Valencià. I, tal com han manifestat alguns professors i professores a les xarxes socials, el nombre augmentarà els pròxims dies a mesura que voten els claustres que encara no ho han fet.
 


Recordem que aquests IES consideren que, a causa de les mobilitzacions dutes a terme a les comarques castellanoparlants del sud el curs passat «per la seua disconformitat / incapacitat a l’hora de vehicular matèries no lingüístiques en valencià, segons els percentatges que disposa la llei, se’ls ha permés acollir-se a l’article 8 de la llei, que recull l’autorització de programes plurilingües experimentals sempre que complisquen els objectius de la mateixa, per implementar de manera progressiva el PLC». 

En la missiva, s’hi assenyala que l’alumnat d’aquests IES, «malgrat estar en una zona valencianoparlant, és competent en llengua castellana en acabar els seus estudis, ja que el castellà és la llengua majoritària en els mitjans de comunicació». A més, això provoca «una situació diglòssica que minoritza el valencià».

Per això, els directors i directores d’aquests centres volen comptar «amb la possibilitat de fer una incorporació progressiva del castellà», en tant que poden «garantir el compliment dels objectius que marca la llei pel que fa al domini del castellà». 

A més, insisteixen que necessiten «normalitzar el valencià» i no volen «perdre drets lingüístics que han costat molt d’aconseguir». Són conscients «que han de complir la llei», però «l’han de complir tots». I afegeixen que «tots hem de poder acollir-nos a les mateixes facilitats per a implementar i vehicular matèries en una llengua que no és la pròpia».

En conseqüència, demanen «un tracte igualitari en tots els centres del sistema educatiu valencià» i que es puguen acollir «a l’article 8 de la llei 4/2018» i que s’autoritze, a aquells centres que així ho sol·liciten, «un PCL experimental progressiu en la vehiculació de matèries no lingüístiques en castellà, i flexible en la possibilitat de plantejar l'aplicació dels percentatges treballant només aquelles competències que són deficitàries en l’alumnat per a garantir els objectius de la llei». 

A més d'aquestes demandes de la carta, el manifest que també han fet públic acaba amb la següent reflexió: «Si aquesta situació es dona quan al capdavant de la Conselleria d'Educació i la Secretaria Autonòmica d'Educació hi són partits que porten en els seus gens la defensa de la llengua, quin futur més negre ens espera!» Per això, s'hi recorda als responsables polítics que «aquestes inquietuds alguna vegada també van ser les vostres».  I conclou: «Estem fent el que podem, no ens rendim, però no podreu retreure'ns el nostre pessimisme. Vos necessitem ara, ja. On sou?»

 

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l'import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Fes-te agermanada ací