Una jove perd un ull en els aldarulls d'ahir a Barcelona per l'empresonament de Hasel

En la primera exploració no se la va considerar greu però una vegada a l'hospital es va determinar l'abast de la lesió

per ACN

Societat

Una jove va perdre un ull en els aldarulls d'ahir a Barcelona per l'empresonament de Pablo Hasel, segons ha confirmat a l'ACN el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM). El Centre Irídia, que ha denunciat el fet inicialment, atribueix la lesió a un impacte de bala de foam. Segons el col·lectiu, la ferida és una jove de 19 anys. Durant els aldarulls va transcendir a les xarxes socials la imatge de la noia amb el rostre ensangonat. El SEM ha explicat que en una primera exploració no se la va considerar greu, però que una vegada a l'Hospital Clínic es va precisar amb més detall la lesió. Hi va haver una segona jove amb una ferida a la cella que va ser donada d'alta a la Clínica Plató.

Irídia indica que la jove ha estat operada aquest matí, mentre el Departament de Salut afirma que serà intervinguda demà.

L'entitat recorda que «fa anys» que denuncia que les bales de foam són "molt perilloses» i poden generar lesions «greus» i «fins i tot la mort». «És una arma de precisió, no com les bales de goma, que era impossible controlar la trajectòria», ha remarcat Anaïs Franquesa, codirectora del col·lectiu. L'entitat considera «molt greu» que tant l'octubre del 2019 com ahir «hi haja hagut casos de persones ferides amb foam al cap».

D'altra banda, Irídia ha qualificat de «sorprenent» que en la roda de premsa d'aquest matí el Departament d'Interior «no s'haja explicat res d'aquest cas», i considera «imprescindible» que en aquesta legislatura es faça una revisió parlamentària «profunda» dels mecanismes de control, avaluació, investigació i sanció interns dels Mossos.

També opina que la direcció dels Mossos ha de generar «mecanismes adequats» per garantir que no hi haja usos «irregulars» de les bales de foam, i considera «necessari» revisar l'ús d'aquestes armes «a causa de la gravetat de les lesions que poden generar».

Finalment recorda que al costat d'Amnistia Internacional Catalunya ha sol·licitat que es faça pública la instrucció d'ús de les llançadores que disparen bales de foam, així com que el Parlament també ho va sol·licitar «per majoria» fa uns mesos.

 

La publicació d'aquest contingut ha sigut possible gràcies a les més de 600 agermanades.
Amb una donació de 150€ a la fundació Jordi de Sant
Jordi és possible recuperar fins al 100% de l'import.

Suma-t’hi! Només amb el teu suport recuperarem Diari La Veu!
Agermana't ací