Mulet qualifica de molt greu que Calvo use ardits per legalitzar «de facto» les immatriculacions de l’Església entre 1998 i 2015

El senador recorda que aquesta llista simplement incorpora les immatriculacions de 17 anys

per NLV

Política

El senador de Compromís Carles Mulet
El senador de Compromís Carles Mulet

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha afirmat aquest dimecres que la llista publicada pel Govern espanyol sobre les immatriculacions de l'Església catòlica entre el 1998 i el 2015 arriba molt tard i molt malament, ja que empara les 34.961 inscripcions que gràcies a les modificacions de la llei hipotecària durant el mandat d'Aznar, va permetre que la institució les inscriguera massivament, sense títols de propietat, amb un simple certificat a emetre per la mateixa església.

Mulet ha declarat: «Aquesta operació és inaudita. Nosaltres fa anys que exigim aquesta llista, i durant anys han argumentat que no era possible elaborar-la. Després, davant de la insistència, la resposta era que hi estaven treballant. Fins a cinc vegades ho hem sol·licitat per via parlamentària i sempre ens han contestat que encara hi estaven treballant. Ara, ho hem vist gràcies a les filtracions a la premsa, no pel lliurament en seu parlamentària».

Però el més greu- segons el senador- és que en teoria aquesta llista s'haja fet després d'aprovar-se al Congrés espanyol una PNL que demanava elaborar un estudi per recollir tots aquells béns que des del 1998 han estat immatriculats a favor de l'Església catòlica, i que es procedisca a reclamar la titularitat del domini o d'altres drets reals immatriculats a favor de la mateixa, si la immatriculació es va fer sense la necessària existència d'un títol material i previ que justifique la titularitat del dret real sobre el bé immoble de què es tracta, o quan el mateix siga o haja sigut un bé no susceptible de propietat privada per ser de domini públic, fins i tot en el cas que no estiga catalogat formalment com a tal, si històricament va gaudir d'aquesta presumpció o tractament.

El Govern espanyol, en compte d'iniciar els procediments per reclamar la titularitat del domini, ha adjuntat, sense ser requerit ni preceptiu, un informe de 22 fulls per justificar la inacció i posar fi a l'assumpte, cosa que dificulta encara més als particulars i les administracions públiques en conflicte amb l'Església, poder recuperar la titularitat usurpada.

Mulet ha recordat que en la llista d'immatriculacions sense títols previs, hi apareixen a més de temples i edificis d'usos religiosos, finques rústiques, cases, locals, magatzems, solars sense usos religiosos, parcel·les urbanes, terres de secà i tota mena de tipologies de béns immobles, que van ser apuntades com a propietat de l'Església sobre la base de certificats elaborats ad hoc per la institució «amb un simple paperet signat per mi, on jo afirme que és meu».

«Volem remarcar que tot i que la reforma de la llei és del 1998, amb anterioritat es va produir aquesta pràctica d'immatriculacions de béns que eren d'ús públic, edificis d´ús religiós que eren tradicionalment del municipi (ermites, campanars, esglésies, calvaris, etc.), que si bé, a partir d'aquesta modificació van accelerar els tràmits, anteriorment ja passava. En molts municipis valencians es coneixen aquest tipus de pràctiques i litigis durant dècades per la titularitat d'immobles», ha afegit.

En molts casos es pot entendre com una cosa simbòlica, però no té sentit l'interès per acumular propietats d'una entitat privada, per després exigir a l'administració pública que invertisca en el manteniment i adequació. «Són incapaços de mantenir dignament el patrimoni històric, però corren per atresorar com a propis els immobles. I després venen els problemes i conflictes. I més injustificable és quan s'inscriuen milers d'immobles i propietats sense ús religiós».

 Mulet ha afirmat que òbviament en molts d'aquests casos es poden tractar d'immatriculacions legítimes, «però no es pot fer tabula rasa i justificar-les totes com ha fet el Govern». El Congrés espanyol no li va exigir això, sinó el contrari, «que reclamara les immatriculacions fetes sense títol previ, incidint en el patrimoni cultural de domini públic». Segons el senador, «es tracta de nou de l'enèsima traïció del PSOE i especialment de la vicepresidenta primera del Govern espanyol, Carmen Calvo, cap a la aconfessionalitat de l'Estat». «Ni derogació de concordat ni religió fora de les escoles ni reclamació de les immatriculacions irregulars», ha reblat.

Per al senador, aquesta llista blindada amb un informe a la carta deixa els ajuntaments xicotets als peus dels cavalls i desemparats. «Són coneguts els casos de litigis històrics d'ajuntaments xicotets que han vist que el bisbat s'inscrivia com a propis edificis, d'usos religiosos o no, que sempre han sigut del poble. Ara, als ajuntaments amb pressupostos i recursos molt limitats, només els queda acudir als tribunals, i segurament molts no tindran tal capacitat».

A tall de conclusió, Mulet ha remarcat que aquesta llista de béns immatriculats per l'Església catòlica, entre el 1998 i el 2015, per sorpresa (o desgraciadament sense sorpresa), ve al costat d'un informe, que no entenem a què respon, en el qual el Govern espanyol justifica aquestes apropiacions massives indegudes. El Govern es dedica a legalitzar de facto aquestes apropiacions sense títol de propietat, no declara nul·les totes les immatriculacions dutes a terme sense títol suficient, com li va exigir el Congrés espanyol, i no atén immatriculacions d’anys anteriors al 1998. 

 

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l'import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Fes-te agermanada ací