L'Agència Europea pels Drets Fonamentals veu «urgent» revisar l'educació dels homes per frenar les actituds violentes

Més d'un 80% de les xiques joves evita a vegades carrers poc transitats per por a atacs, segons una enquesta europea

per ACN

Societat

L'Agència Europea pels Drets Fonamentals veu «urgent» revisar l'educació dels homes per frenar les actituds violentes
L'Agència Europea pels Drets Fonamentals veu «urgent» revisar l'educació dels homes per frenar les actituds violentes

L'Agència Europea pels Drets Fonamentals (FRA, per les seues sigles en anglés) alerta del rol «predominant» dels homes en actes violents i veu «urgent» revisar la seua educació. En un darrer informe sobre les experiències de la població europea amb el crim, el FRA constata que els homes són responsables del 72% d'atacs violents contra els homes i del 60% contra les dones. «Cal examinar seriosament com s'educa als xiquets», defensa el responsable de l'informe, Sami Nevala, en declaracions a l'ACN. L'expert destaca «l'ambient hostil» que viuen les dones als espais públics per l'assetjament perpetrat «desproporcionadament per homes». Més d'un 80% de les xiques joves evita a vegades carrers poc transitats per por a atacs, segons l'enquesta del FRA. «Això està vinculat a les experiències d'assetjament sexual que pateixen les dones», apunta Nevala.

Una sensació d'inseguretat que, en general, tenen la majoria de dones, ja que gairebé un 65%, siga quina siga la seua edat, intenta no passar per determinats espais públics sense gent. També un 41% evita quedar-se a soles amb persones que no coneix per por a l'assetjament. Per contra, només un 25% dels homes tem el mateix. Les dones i, sobretot, les joves adopten mesures de prevenció per l'amenaça d'assetjament sexual i violència sexual, afirma l'informe publicat aquest divendres. A l'Agència Europea pels Drets Fonamentals reclamen que la prevenció de l'assetjament pose el focus en els homes.

Foment de la igualtat

Després de constar «el rol desproporcionat dels homes» en actes violents, el FRA avisa de «la importància d'una educació que fomente la igualtat entre dones i homes, uns rols de gènere no estereotipats, el respecte mutu i la relació no violenta dels conflictes interpersonals».

«Cal educar els nens i els joves perquè resolguen els conflictes sense violència ni actituds abusives i amb respecte per les xiquetes i dones», apunten els experts europeus. D'altra banda, també reclamen més mesures per «rehabilitar els homes assetjadors».

Violència contra els menors

Pel que fa a les dades d'Espanya sobre la violència, l'autor de l'informe destaca la poca predisposició dels ciutadans a intervenir quan veuen un pare o una mare pegant al seu fill en públic. Només un 11% dels enquestats a l'Estat diu que estaria disposat a ajudar el xiquet o xiqueta. De mitjana, a la UE, gairebé un 20% sí que intervindria.

En canvi, l'estat espanyol se situa entre els de la UE on més persones estarien disposades a actuar si veuen que algú colpeja la seua parella pel carrer, gairebé un 35% dels enquestats.

Grups vulnerables

En aquest informe, el FRA conclou que els joves, el col·lectiu LGTBI, les persones amb discapacitats i les minories ètniques són els més vulnerables a la violència.

Gairebé un 20% de les persones LGTBI a la UE asseguren haver patit atacs físics en els últims cinc anys. També les persones amb discapacitat (17%) i de minories ètniques (22%) diuen ser-ne víctimes.

Tot i constatar que els atacs violents i l'assetjament estan «molt més estesos» del que es pensa, l'enquesta revela que només un 30% de les víctimes denuncia a la policia fets violents i només un 10% els incidents d'assetjament. Per això, el FRA insta els governs a facilitar les vies de denúncia i el suport a les víctimes.

 

La publicació d'aquest contingut ha sigut possible gràcies a les més de 600 agermanades.
Amb una donació de 150€ a la fundació Jordi de Sant
Jordi és possible recuperar fins al 100% de l'import.

Suma-t’hi! Només amb el teu suport recuperarem Diari La Veu!
Agermana't ací