Llibertat d’expressió. La sàtira no és delicte

per Joan Miquel Palomar

Veus

Els últims dies la sentència del raper Pablo Hasél i la seua detenció ha posat en el debat públic la llibertat d’expressió. Es un dret universal que també garanteix la Constitució del 1978 en l’article 20, que ha estat limitat pels delictes d’enaltiment del terrorisme, injúries a la Corona, delictes d’odi i ofenses als sentiments religiosos. Segons la publicació d'El Salto, hi ha 128 condemnes a presó per delictes d’expressió des del 2004.

La protesta en defensa de la llibertat d’expressió a favor del raper lleidatà és al carrer. A Castelló, s’ha convocat dos vegades amb una gran presència policial.

Ací, Ángel Blasco Giménez, veí de La Vall d’Uixó, està condemnat a sis mesos de presó i 900 euros de multa per un delicte d’odi. La sentència és injusta ja que es fonamenta en els titulars dels textos i vídeos que publicava Ángel a internet. La jutgessa utilitza els relats policials que es van presentar al juí com a prova contra l’acusat. Els informes policials no tenen un criteri científic d’anàlisi i es dediquen a qualificar frases en un context satíric. El contingut dels escrits i vídeos elaborats per Ángel són farses amb una crítica social emparats en la llibertat d’expressió. En cap cas poden servir de prova per empresonar-lo.

També la jutgessa comenta que l’acusat desborda els límits de la llibertat d’expressió, sense justificar-ho. Què vol dir?

La incitació a l’odi es refereix a motius racistes, religió o creences. En la mateixa sentència comenta que el discurs de l’odi incita a l’acció directa i l’hostilitat. En cap cas, Ángel Blasco Giménez ha utilitzat la violència.

En relació al pagament de la multa considera que Ángel és una persona que pot treballar, però no coneix ni s’interessa per la seua situació social i econòmica. En l’actualitat no rep cap ingrés des de fa més d’un any. Ha demanat diverses ajudes socials, però la burocràcia dels Serveis Socials ho dificulta.

El sistema judicial, legal i policial s’aliena per condemnar la llibertat d’expressió. No admeten que la música, la sàtira o l’humor critiquen el sistema social, econòmic i polític.

 

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€  podràs recobrar fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací