La UE duplica la contribució al mecanisme per donar un accés igualitari a la vacuna amb 500 M d'euros addicionals

L'OMS assenyala l'escassetat de dosis com un dels obstacles per repartir vaccins a través de COVAX

per ACN / NLV

Societat

La Unió Europea ha anunciat que duplicarà la seua contribució al mecanisme per donar un accés igualitari a la vacuna, COVAX, amb 500 milions d'euros addicionals. Així l'aportació total del bloc europeu ascendeix als 1.000 milions d'euros. La Comissió Europea ha fet aquest anunci aprofitant la reunió de líders del G7 d'aquest divendres on s'han compromès a «intensificar la cooperació» en la lluita contra la pandèmia. COVAX encara no ha pogut començar a repartir vacunes als països pobres i des de l'Organització Mundial de la Salut lamenten que les economies avançades estan acaparant les limitades existències de vacunes. 

Kristin Suleng ho apuntava en la seua columna d'aquest dijous a Nosaltres La Veu: «Virus nous, vells egoismes. Memòria magra tenim en reconèixer que la medicina preventiva es confon amb una carrera amb pocs guanyadors. Com a prova, recordem la distribució de la vacuna H1N1, desenvolupada en set mesos, destinada a prevenir la grip porcina o grip A, que en 2009 va llevar la vida de 284.000 persones arreu del món. Com ressaltava un article sobre els perills del nacionalisme de les vacunes publicat en la Harvard Business Review el maig del primer any covid, el repartiment dels vials es va basar en el poder adquisitiu dels països d'ingressos alts -que van recórrer a companyies farmacèutiques dins de les seues fronteres per a anticipar grans comandes-, i no en els de major risc de transmissió».

Per això, «per a corregir aquell subministrament desigual, va nàixer a finals d’abril el Fons d'Accés Global per a Vacunes COVID-19 (COVAX), un projecte internacional pioner liderat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), la Coalició per a les Innovacions en Preparació per Epidèmies (CEPI) i l'Aliança Global per a les Vacunes i la Immunització (GAVI), ajudant els més vulnerables del món per a controlar la propagació del coronavirus i l’aparició de noves variants».

 

La iniciativa COVAX

COVAX és una iniciativa internacional per garantir un accés «ràpid i igualitari» a les vacunes gestionada per l'Organització Mundial de la Salut, l'aliança GAVI i la coalició CEPI. Per ara no ho han aconseguit. Occident i les grans potències com la Xina o Rússia fa un mes o més que estan vacunant, mentre la població més pobra del món encara no saben quan podran començar. És el cas, sobretot, de l'Àfrica subsahariana.

COVAX assegura que iniciarà les entregues aquest mes per repartir poc més de 100 milions de dosis abans de la primavera entre un centenar de països. La xifra pràcticament equival a totes les que obtindran els 27 països de la Unió Europea en aquest període, segons dades de la Comissió Europea.

 

La publicació d'aquest contingut ha sigut possible gràcies a les més de 600 agermanades.
Amb una donació de 150€ a la fundació Jordi de Sant
Jordi és possible recuperar fins al 100% de l'import.

Suma-t’hi! Només amb el teu suport recuperarem Diari La Veu!
Agermana't ací