L’aplicació del plurilingüisme o com acabar definitivament amb el valencià

per Francesc Sanxis, Secretari d’Organització Comarcal d’ERPV Ribera Alta

Veus

La Llei d'ús i ensenyament del valencià comença a caminar al nostre país al 1983. Ja fa quasi quatre dècades. Després de més de 40 anys de dictadura, i quasi 300 anys d’imposició del castellà, s’intentava amb il·lusió i valentia reviscolar el valencià perquè prenguera de nou el carrer començant per l’escola.

Una tasca immensa que executaren dones i homes valents i compromesos amb la llengua i la terra. Mestres, professorat i persones implicades en l’ensenyament que es partiren el pit, en alguns casos literalment, per a preservar i fomentar una cultura, la valenciana, a les escoles i instituts d’arreu de les comarques, de sud a nord, amb molta il·lusió i esperança pel futur.

Foren anys difícils, sense recursos i, sovint, sense la complicitat escaient, però la tasca i els resultats pagaven la pena. Es va aconseguir molt. Generacions noves de valencianes i valencians recuperàrem, a poc a poc, el terreny perdut per anys de prohibicions i imposicions. El valencià tornava a l’escola, al carrer i tímidament a l’administració. Quedava molt per a fer encara i una llei a desenvolupar. Els que no volen que es parle, s’escriga o es pense en la nostra llengua tornaren a les institucions valencianes i la tasca es va fer més complicada, per no dir impossible.

Però després de més de 20 anys de foscor, la ciutadania, farta d’anys de corrupció i nepotisme, els desallotjà amb l’esperança d’una etapa de progrés i avanços per al País Valencià. I vet ací que hui, 6 anys després, ens trobem a les portes de tornar a abans dels anys huitanta. Sí, així de trist i descoratjador!

El Govern del Botànic ha posat en marxa l’aplicació de la llei que regula i promou el plurilingüisme en el sistema educatiu valencià. Una llei que es pretén implementar el proper curs als instituts. Ara s’està duent als claustres i a les Comissions de Coordinació Pedagògica per a l’aprovació del Projecte Lingüístic de Centre que, de facto, força que s’impartisquen matèries en valencià, castellà i anglés en funció d'hores que igualen el castellà i el valencià en l’ensenyament. Això, en la pràctica, fa que a les zones valencianoparlants endarrerim i a les zones castellanoparlants, que en molts casos ja compten amb l’exempció lingüística, acollint-se a l’article 8 de la llei, no posen en marxa el plurilingüisme. O siga, el valencià no sols no avança, sinó que retrocedeix.

Convé recordar, que el plurilingüisme era l’aposta de Ciudadanos per a eradicar la immersió lingüística, que tan bons resultats ha donat a Catalunya i a les Illes Balears. I cal apuntar també que, malgrat que la Llei de Plurilingüisme la signa Ximo Puig, les interpretacions de la norma i l’aplicació de percentatges s’està fent per part de les assessories del CEFIRE i la Direcció de Política Lingüística de la Conselleria d’Educació, a càrrec de Vicent Marzà.

Són ja més de 70 centres de les comarques valencianoparlants, i van en augment, els que han signat un manifest en desacord amb l’aplicació de la normativa i les instruccions que provenen de la Conselleria.

Des d’Esquerra Republicana del País Valencià sempre hem estat per la immersió lingüística. És per això que volem donar tot el suport i recursos que disposem al servei de la bona gent que vol aturar aquest desficaci. La situació és greu, molt greu. I qui té més a perdre, com sempre, és la nostra cultura. I aquesta vegada depén de nosaltres reflexionar, aturar i revertir la situació. Deixem de banda el corporativisme partidista i lluitem conjuntament per la nostra supervivència, pel valencià, el català de tots.

 

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací