10 instituts de València competeixen en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives

El tema de debat serà: «És compatible el creixement global de l’economia amb el respecte al medi ambient?»

per Xarxa Vives d'Universitats

Societat

10 instituts de València competeixen per la UV i la UPV en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives
10 instituts de València competeixen per la UV i la UPV en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives

Les universitats de València (UV) i Politècnica de València (UPV) celebren dijous 25 i divendres 26 de febrer, respectivament, les fases classificatòries de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat 2021 de la Xarxa Vives. En la competició de la UV participaran 28 alumnes de secundària i batxillerat de l’IES Almussafes (la Ribera Baixa), IES Porçons d’Aielo de Malferit (la Vall d’Albaida), IES Ramon Llull, IES Isabel de Villena i IES Cid Campeador (València). Al seu torn, en la competició de la UPV participaran 38 alumnes de l’IES Lluís Vives (València), IES Pere Boïl de Manises (l'Horta Oest), IES Enrique Tierno Galván de Montcada (l'Horta Nord), Col·legi Maria Auxiliadora d’Algemesí i IES Enric Soler i Godes de Benifaió (la Ribera Alta).

Aquesta és la primera edició virtual de la Lliga de Debat, en què universitats i centres docents han hagut d’adaptar-ne el format atès el context actual. Així, l’oratòria digital i les competències de comunicació associades a contextos en línia han entrat a formar part del projecte educatiu dels centres participants en aquest curs 2020-2021. Aquest desplegament curricular ha estat possible, d’una banda, gràcies a la implicació de les universitats, que han organitzat tallers formatius sobre reptes i estratègies de l’oratòria en línia adreçats als docents. D’altra, el mateix professorat ha sigut qui ha introduït la temàtica a l’aula i ha preparat l’alumnat durant els darrers mesos perquè siguen capaços d’emetre una comunicació persuasiva i eficaç en l’entorn digital, parant atenció tant als aspectes de contingut del discurs com del context en línia.

Cada equip participant a les fases classificatòries de la UV i la UPV realitzarà un total de 4 debats entorn al tema central de la competició, «És compatible el creixement global de l’economia amb el respecte al medi ambient?». L’alumnat participant haurà de ser capaç de mostrar-se tant a favor com en contra del tema, atès que la posició que hauran de defensar canviarà en cada debat. Els debats tindran una durada de 16 minuts i es realitzaran en sales virtuals.

Cada universitat tindrà un equip guanyador i un alumne que serà nomenat millor orador. El jurat de la competició, format per professionals experts de diversos camps de coneixement, valorarà capacitats com el treball en equip, la solidesa de les argumentacions, la fluïdesa de les intervencions, la qualitat del discurs, així com aspectes formals de l’exposició i posada en escena.

Els equips guanyadors de la UV i la UPV representaran aquestes universitats en la fase final de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives, que tindrà lloc del 13 al 23 d’abril i enfrontarà els 15 equips classificats a les fases locals prèvies organitzades per les universitats Abat Oliba CEU, d’Alacant, d’Andorra, Autònoma de Barcelona, Barcelona, de Girona, Internacional de Catalunya, Jaume I, de Lleida, Miguel Hernández d’Elx, Politècnica de València, Pompeu Fabra, Rovira i Virgili, de València i de Vic – Central de Catalunya.

La Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives s’adreça a l’alumnat de 4t d’ESO, batxillerat (i equivalents) i cicles formatius d’entre 15 i 18 anys, de la Franja de Ponent, Catalunya, País Valencià, Illes Balears, Andorra, Catalunya Nord i Sardenya. L’objectiu de la competició és millorar les habilitats comunicatives de l'alumnat participant i fomentar l’adquisició de competències transversals, com la seguretat, el treball en equip, la creativitat, la documentació, l’anàlisi, la construcció d’un discurs i la planificació i presa de decisions. A més, la lliga proveeix el professorat d’una eina d’innovació docent i crea un espai de col·laboració entre els nivells d’educació secundària i superior.

Organitzada des de l’any 2014 per la Xarxa Vives d’Universitats i Escola Valenciana en el cas del País del Valencià, la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat compta també amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Generalitat Valenciana i el Govern d’Andorra. L’Acadèmia Valenciana de la Llengua, l’Institut d’Estudis Catalans i l’Ajuntament de València hi col·laboren, a més de diversos ajuntaments, com el de Castelló de la Plana, Guadassuar, Mataró, Olot, Roses, Salt, Sant Feliu de Llobregat i Terrassa.

 

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací