6 compromisos per garantir la pluralitat lingüística

Acció Cultural del País Valencià, junt amb diverses entitats en defensa de les llengües pròpies diferents del castellà, planteja una proposta amb sis compromisos concrets per a construir una societat basada en la llibertat, la igualtat i la democràcia

per NLV

Llengua

Garantim la pluralitat lingüística
Garantim la pluralitat lingüística

El dret de les persones a utilitzar la seua llengua és un dret humà. Les llengües són un signe de diversitat i  no hi ha cap llengua que siga superior a una altra. L'Estat espanyol és un estat multilingüe. El 45% de la població viu en territoris amb un idioma propi diferent del castellà, però la desigualtat d’aquestes llengües respecte al castellà és evident.

El coneixement de la llengua de cada comunitat no és un requisit per a accedir a l’administració pública, a l’administració de justícia, a les forces de seguretat. Per això, Acció Cultural del País Valencià i diverses entitats en defensa de les llengües pròpies diferents del castellà, «exigeixen la formació dels funcionaris en les llengües pròpies, l’ús en les pàgines oficials de l’estat i el seu reconeixement internacional».

Aquestes entitats també lluiten «per posar fi a la imposició legal del castellà en la normativa econòmica, en l’etiquetatge de productes, a l’hora de pagar impostos, multes, taxes…» Perquè «l’Estat espanyol ha de complir els acords internacionals que ha ratificat i les recomanacions del consell d’Europa».

És el moment en què «totes les parts han de manifestar-se per a acabar amb la discriminació lingüística actual». I per tal d'aconseguir-ho, «el govern ha d’estendre a totes les llengües de l’estat els drets i deures de què fins ara només s’ha beneficiat el castellà».

Per tot això, «les entitats que treballem pel català, juntament amb altres entitats socials de l’estat inclouen aquestes reivindicacions en el manifest La pluralitat lingüística: llibertat, igualtat i democràcia, del qual va sorgir una proposta no de llei que es debatrà al Congrés dels Diputats».

«Garantim una societat justa, veritablement plural i democràtica», conclouen.

 

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací