Tota policia que no gestionem nosaltres, la usaran contra nosaltres

per Josep Barberà

Tribuna

Les lletres de les cançons de Pablo Hasél poden ser desagradables, els tuits d’humor negre poden no ser per a tothom i les processons amb conys gegants poden no ser del grat dels catòlics. I què? Ningú ha d’anar a la presó per les lletres d’una cançó, per cagar-se en la mare de déu o pagar una multa per dir imbecil·litats.

Aquest problema -la manca de llibertat d’expressió en un Estat de la Unió Europea en ple segle XXI- és greu. Gravíssim. Tan greu que l'empresonament d’en Hasél, fins i tot per als que no hi havien escoltat mai cap obra seua, ha resultat la gota que ha tornat a fer vessar un got que ni el «Gobierno más progresista de la historia» ha aconseguit buidar encara que fora una mica. Tanmateix, aquesta «mordassa» ha esperonat allò que els nord-americans van anomenar «dret a la rebel·lió» i han fet que milers de persones s’aboquen al carrer protestant contra una entrada en presó del raper que consideren injusta.

I aquesta rebel·lió és la perillosa. La que l’Estat, amb el seu monopoli de la violència -i dels mass media i tutti quanti-, necessita que no arrele de cap de les maneres. Mobilitzacions constants dels jupetins grocs a la República francesa -amb aldarulls inclosos- van aconseguir fer retrocedir reformes lesives per a la classe treballadora. Ací, però, ni els aliats ni la Unió Soviètica ens va salvar del franquisme -la versió carpetovetònica del nazisme- i les forces de seguretat de l’Estat segueixen amb uns tics feixistitzants que asfixien. A Alemanya, s’han dissolt unitats perquè estaven plenes de gent d’ultradreta. Ací, a l’Estat espanyol, segurament estarien condecorats.

Cal un canvi de centre de gravetat dels cossos policials al País Valencià. Cal que la «Virreina del Bernabeu» Gloria Calero, deixe de controlar-les, siga per incapacitat o per mala fe, hem vist -una altra vegada- imatges de la connivència de la policia amb l’extrema dreta, aixafant protestes pacífiques i agredint, fins i tot, diputats i periodistes. Cal trencar amb Espanya i tindre una policia nacional valenciana. Una policia democràtica que dins Espanya no podem aconseguir. Espanya segueix sent eixa «democràcia plena»; plena de gent a la presó per les seues idees, plena d’una corrupció sistèmica i plena de papers classificats sobre el 23-F.

«Tota policia que no gestionem nosaltres, la usaran contra nosaltres», vos deia a l’inici d’aquestes ratlles. Però no vos equivoqueu; «nosaltres» no som només «valencians i valencianes». «Nosaltres» som les classes populars d’este país. «Nosaltres» som els antifeixistes. «Nosaltres» som els que volem una policia de proximitat i que servisca al poble, no a l’elit.

 

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€  podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací