El Pacte de Toledo, l'escletxa de gènere i mobilització pensionista

per Pilar Medrano Lujan, portaveu de Pense Pensions Dignes

Veus

 El Pacte de Toledo, l'escletxa de gènere i  mobilització pensionista
El Pacte de Toledo, l'escletxa de gènere i mobilització pensionista

Quan, després de cinc anys de negociacions, el passat19 de novembre del 2020, el Ple del Congrés dels Diputats va aprovar, per majoria, les 21 recomanacions del Pacte de Toledo per «intentar garantir la suficiència i sostenibilitat del sistema de pensions», el Moviment Pensionista no arribava a comprendre, com havien calgut 5 anys per posar-se d'acord els partits progressistes i conservadors en unes recomanacions que, a excepció de tornar a vincular l'augment de les pensions a l'IPC (índex de preus al consum), no contemplaven pràcticament cap de les reivindicacions que havien portat al carrer i a les places, des de l'any 2018, els i les pensionistes d'aquest país!?

Com han pogut aprovar, per majoria, unes recomanacions en què practicament s'obliden de les dones? Només la recomanació 17 en parla, i sols per encasellar-nos com a «cuidadores» i recomanar buscar la igualtat entre homes i dones, però sense aportar cap solució.

No es pot obviar d'aquesta manera la bretxa salarial que, segons l'INE (Institut Nacional d'Estadística) és quasi d'un 20%, cosa que suposa que els homes guanyen 4.915€ anuals més que les dones, com a conseqüència se'n deriva la bretxa de les pensions en què les dones arriben a cobrar de mitjana un 35% menys que els homes, 450€ menys, la mitjana de la pensió de les dones és de 740€, mentre que la dels homes és de 1.190€.

Tampoc podem obviar que la major part de les pensions de viudetat (majoritàriament són dones), i sense pensió pròpia, es troben per sota o fregant el llindar de la pobresa.

En aquest context, és beneficiós el Pacte de Toledo per a les persones treballadores i pensonistes? Rotundament NO. La recomanació número 16 obri la porta a la privatització del Sistema públic de Pensions amb els Plans privats d'empresa, o com ho anomenen: «sistemes complementaris», la finalitat dels quals és detraure cotitzacions del Sistema Públic de Pensions que aniran al sistema financer privat amb la minva corresponent de la Pensió pública, insuficient per a la gran majoria i sobretot per a les grans damnificades: les dones. «La pobresa té cara de dona».

Podem concloure que les recomanacions del Pacte de Toledo només han servit per generar retallades en el nostres drets laborals i ser «l'embrió» de les reformes laborals i de pensions dutes a terme en els darrers anys que han precaritzat el mercat laboral i han reduït els salaris.

El Sistema Públic de Pensions està en perill per a les futures pensions i no perquè siga «insostenible», com han intentat fer-nos creure des de certs sectors, apel·lant al «dèficit» de la caixa de la Seguretat social, per la qual cosa demanem una AUDITORIA dels comptes de la Seguretat social. Per aconseguir-ho, des de les diverses Plataformes de pensonistes, hem presentat Mocions als Ajuntaments de tot l'Estat demanant el seu suport (molts ja l'han votada positivament), ja que el tribunal de Comptes ha demostrat que més de 103 mil milions d'euros de despeses de la Caixa de la seguretat social no corresponien a jubilacions; i el mateix ministre d'Inclusió, Seguretat social i Migracions, Sr José Luis Escrivà, reconeix que 23 mil milions no són despeses pròpies de pensions. Alguns organismes xifren en 550 mil milions d'euros en els darrers anys les despeses que no es correspondrien a pensions. Així les coses, el Sistema Públic de Pensions no està en perill, però sí que ho estarà si es compleixen les recomanacions del Pacte de Toledo i es porta a terme un sistema privat de pensions.

Per aquests motius, ja el passat 25 de gener de 2021 els Moviments Pensionistes ens mobilitzàrem a tot l'Estat, amb les corresponents mesures antiCOVID, i aquest dilluns, 1 de març,  a la plaça de l'Ajuntament de València i a moltes poblacions del País Valencià,  ho hem tornat a fer, però no sols. A la COESPE (Coordinadora Estatal per la Defensa del Sistema Públic de Pensions) representada per La Coordinadora Valenciana, s'han unit diversos moviments socials i sindicals, com DECIDIM, INTERSINDICAL, CGT, PLA DE XOC SOCIAL, PAH (València), SILLAS CONTRA EL HAMBRE, IAIO FLAUTAS, INFORMACIÓN OBRERA, ASSOCIACIÓ DE VEÏNS ORRIOLS-RASCANYA.

Uniu-vos a la nostra LLUITA, que és LA VOSTRA!

 

Agermana't
Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací