Gabriela Bravo presenta el Fòrum valencià per a l'abolició de la prostitució

La consellera denuncia que, al País Valencià, «hui mateix, 8.500 homes pagaran 762.000 euros per sexe amb una de les més de 10.000 dones que hi estan prostituïdes»

per NLV

Política

Gabriela Bravo presenta el Fòrum valencià per l'abolició de la prostitució
Gabriela Bravo presenta el Fòrum valencià per l'abolició de la prostitució

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha presentat aquest dimarts el Fòrum valencià per a l'abolició de la prostitució, una iniciativa que reunirà, al llarg d'aquest any, entitats, persones expertes, juristes, administracions i institucions acadèmiques que elaboraran un paquet de propostes per dur a terme els canvis legals i les polítiques assistencials necessàries per eradicar «aquesta forma extrema de violència contra les dones». 

La inauguració ha comptat també amb la participació de Concha Hurtado, en nom del Front Abolicionista, i amb la directora de cinema documental Mabel Lozano. Hi han assistit la delegada de Govern al País Valencià, Glòria Calero, i la fiscal en cap del Tribunal Superior de Justícia, Teresa Gisbert, entre d'altres autoritats.

El Fòrum, un grup de treball adscrit a la Conselleria de Justícia, a més de la finalitat «d'eradicar la prostitució i garantir, defensar i protegir els drets i la llibertat de les dones», tindrà com a objectiu «analitzar, diagnosticar i proposar les possibles modificacions normatives, tant en l’àmbit estatal com en l’autonòmic, així com les mesures a adoptar per a l’abolició de la prostitució». El presidirà un representant de la Conselleria amb competències en matèria d'assistència a les víctimes del delicte i es constituiran grups de treball «en què participaran entitats, organitzacions, universitats i la ciutadania, i en els quals es comptarà amb la participació de persones especialistes en matèria de prostitució i de garantia dels drets de les dones víctimes del delicte de tràfic i de l’explotació sexual».

S'articularà a través de dos grups de treball que seran els encarregats de proposar plans d'acció per a l'eradicació de la prostitució. Les sessions començaran aquest mateix mes de març de manera que els informes amb les conclusions estiguen disponibles en un any. El primer grup serà el de Garantia dels Drets i Protecció Soci-Assistencial que tractarà sobre les necessitats de les víctimes per organitzar i millorar els recursos assistencials. El segon grup s'encarregarà d'estudiar les reformes del marc legislatiu i farà un diagnòstic de la situació normativa actual com a pas previ per a proposar modificacions legislatives (municipals, autonòmiques i estatals) que permeten abolir la prostitució.

A més, una de les tasques d'aquest fòrum serà la realització de dos grans estudis de camp que permetran radiografiar el fenomen de la prostitució al País Valencià. Un anirà a càrrec de la Universitat de València per conéixer quantes dones estan en aquesta situació, el seu perfil econòmic, social i familiar, o estimar el volum de diners que mou aquesta activitat, entre altres paràmetres. L'altre el farà la Universitat Miguel Hernández d'Elx i se centrarà en la percepció que la societat valenciana té sobre el fenomen. Gràcies a tots dos es podrà definir millor el problema i desenvolupar els instruments legals i assistencials per combatre'l.

També es duran a terme altres iniciatives com una gran campanya de sensibilització i educació ciutadana per conscienciar, especialment els més joves. També es posarà en marxa, a través de l'Ivaspe, de cursos específics en matèria de prostitució i tracta per a les forces i cossos de Seguretat de l'Estat. Finalment, s'aprofundirà en la millora dels protocols de coordinació amb el Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil, en col·laboració amb la Delegació de Govern.

La Conselleria de Justícia ha impulsat aquesta mesura en entendre que la prostitució com a forma d'explotació sexual suposa «una forma extrema de violència contra les dones, representa una forma d'esclavitud incompatible amb la dignitat de la persona i amb els seus drets fonamentals, i constitueix una de les violacions dels drets humans més greus», segons la resolució que ha publicat aquest dilluns el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV).

Gabriela Bravo ha denunciat que, al País Valencià, «hui mateix, 8.500 homes pagaran 762.000 euros per sexe amb una de les més de 10.000 dones que hi estan prostituïdes». Segons la consellera, «estem parlant de 278 milions d'euros a l'any, és a dir, el 0,24% del producte interior brut valencià».

Aquesta «realitat insuportable» ha de ser eradicada, segons ha dit la consellera perquè «pagar per sexe és una forma més de violència de gènere». En aquest sentit, els informes que s'elaboren en aquest fòrum seran «els fonaments sobre els quals articularem una proposta sòlida i potent de reformes legislatives i polítiques públiques que ens permeten, com va dir el president Ximo Puig, que el País Valencià «siga una terra que pose fi a l'explotació sexual».

«Aquest és un objectiu -ha continuat la consellera- compartit pels partits del Botànic, que van donar suport el passat mes d'octubre la proposició no de llei presentada pel Front Abolicionista i amb el Govern central, que ja ha anunciat una reforma del Codi Penal per castigar la terceria locativa, és a dir, per perseguir els amos dels bordells».

En tot cas, Gabriela Bravo ha tornat a reclamar «una nova llei integral contra el tràfic i l'explotació sexual que pose fi a una de les més escandaloses i sagnants formes de reducció de l'ésser humà a mercaderia».

 

Agermana't
Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací