Compromís proposa adaptar les ajudes a renovables i biocarburants a la realitat rural valenciana per evitar més desigualtats

per NLV

Política

El diputat de Compromís, Josep Nadal
El diputat de Compromís, Josep Nadal

El diputat de Compromís i president de la Comissió d’Indústria i Comerç, Turisme i Noves Tecnologies de les Corts, Josep Nadal, ha registrat una proposta per tal que el parlament valencià inste el Consell a que les línies d’ajudes i subvencions que es destinen a energies renovables i biocarburants tinguen en compte els petits marges de benefici del sector agropecuari a més de prioritzar aquelles instal·lacions situades en zones de major ruralitat, així com aquelles situades en municipis amb pèrdua neta de població. 

A més a més, la iniciativa també demana que s’intensifique l’esforç assumint el 95% de la inversió en el cas de la instal·lació de plantes de biogàs de xicoteta escala, siguen individuals o cooperatives, que disposen tant de la unitat digestora com de la unitat de valorització de biogàs per a la seua transformació en energia, i que s’incloguen en aquestes ajudes l’adquisició de sistemes estancs d’acumulació i transport dels residus a planta de valorització.

Segons Josep Nadal, «la ramaderia és un sector en perill pels balanços de costos i beneficis, i és un sector clau per a moltes zones del nostre territori». Per això, «mesures com la implantació de plantes de biogàs seria una solució que podria ajudar al sector a ser més competitiu i rendible: l'energia que s'obté del biogàs generat per l'explotació, o associació d'explotacions, podria usar-se en l'electricitat de les explotacions, així com en la generació de calor per a aquestes».

Per aquest motiu, «l’objectiu de la proposta de Compromís és adaptar les ajudes encaminades als nous models energètics a les realitats rurals del territori valencià, de manera que no es creen més desigualtats». Es tracta d’una mesura que, d'una banda, «evita la contaminació d'aqüífers, les olors, la contaminació atmosfèrica» i, d'altra, «afavoreix més marges de beneficis a les nostres explotacions ramaderes, sobretot les del món rural». «Aconseguim així que un producte perillós es transforme en un recurs energètic», ha conclòs el diputat Nadal.

Agermana't
Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací