ACPV valora com un èxit la coordinació associativa i política en favor de la igualtat lingüística en l'estat espanyol

La Proposició No de Llei (PNL) presentada ahir en el Congrés evidencia la necessitat de posar fi a la discriminació del català, el basc, el gallec, l'asturià i l'aragonès.

per Acció Cultural del País Valencià

Llengua

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) valora com un èxit el pas donat ahir, amb la presentació d'una PNL al Congrés espanyol dels Diputats, la qual serà votada demà dijous pel ple del Congrés.

La PNL (presentada per ACPV i les associacions Kontseilua -d'Euskadi-, A Mesa Pola Normalizacion Lingüística -Galícia-, Ciemen, Òmnium Cultural, Plataforma per la Llengua, Pol Asturianu, Nogara -Aragó- i Escola Valenciana) posa sobre la taula un dels grans dèficits de la transició: la fi del franquisme va significar la fi de la persecució de les llengües no castellanes de l'Estat, però persistí la seua discriminació, en atorgar la Constitució de 1978 i la legislació posterior un estatut de llengua privilegiada al castellà enfront del català, el basc, el gallec, l'asturià i l'aragonès, que patien -i pateixen- una condició legal de subordinació en els territoris del seu àmbit lingüístic.

La situació de discriminació ha persistit durant tots aquests anys, sense que cap govern espanyol considerés la possibilitat de posar-hi fi. El fet palesa les mancances de la democràcia espanyola, que és lluny de la maduresa de democràcies plurilingües com les de Suïssa o Canadà, les quals gaudeixen de marcs legals respectuosos amb la seua realitat plurilingüe.

Proposem doncs que l'Estat espanyol avance en la direcció de les democràcies més consolidades i madures, i deixe de persistir en una discriminació cada vegada més insuportable.

El fet de la coordinació de les associacions dels territoris amb llengua pròpia ja és, des del punt de vista d'ACPV, un pas positiu i novedós. I encara més ho és el fet d’haver arribat a presentar una iniciativa conjunta al Congrés dels Diputats, i haver-hi trobat un nombre important de grups parlamentaris disposats a donar suport a la igualtat lingüística: per primera vegada, s'exposa de manera clara i transparent el problema en el Congrés dels Diputats, i dona visibilitat a una demanda democràtica pendent d'ençà de la mort del dictador.

Finalment, ACPV entén que demà els grups parlamentaris del Congrés espanyol han d'elegir entre dues posicions: o bé mantenir-se en la defensa de la discriminació (i per tant situar-se junt amb l'extrema dreta) o bé assumir la defensa de la igualtat lingüística i dels drets de milions de ciutadans i ciutadanes de l'Estat que veuen sistemàticament vulnerats els seus drets lingüístics. La votació de demà situarà a cadascú en el seu lloc, de manera transparent: o bé amb les forces que enyoren el passat, o bé amb les que volen construir un futur de drets i llibertats.

 

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací