Cinc organitzacions demanem la paralització del PEPLI i una nova Llei de Plurilingüisme que potencie el valencià

BEA, Plataforma per la Llengua, SEPC-València, Decidim i Acontracorrent han fet públic un manifest en què soli·liciten a la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport que paralitze el Programa d'Educació Plurilingüe i Intercultural (PEPLI)

per NLV

Llengua

Cinc organitzacions demanem la paralització del PEPLI i una nova Llei de Plurilingüisme que potencie el valencià
Cinc organitzacions demanem la paralització del PEPLI i una nova Llei de Plurilingüisme que potencie el valencià

La comunitat docent, estudiantil i civil representada per les organitzacions Bloc d’Estudiants Agermanats, Plataforma per la Llengua, Decidim, Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans-València i Acontracorrent han fet públic un manifest  en què demanem a la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport la paralització del PEPLI i una nova llei de plurilingüisme que potencie el valencià. En l'escrit, hi mostren el seu «total suport a les reclamacions manifestades per la comunitat educativa del País Valencià, motivades per la implantació del PEPLI» i s'adhereixen «a la seua demanda de protecció i potenciació de l’ensenyament en valencià».

A més, hi expressen la seua «profunda preocupació per la discriminació que ha tingut lloc per part de la Conselleria d’Educació en permetre a les zones castellanoparlants acollir-se a l’article 8 de la llei 4/2018 modificant els percentatges, mentre que no es permetia cap flexibilitat en percentatges en les comarques valencianoparlants».

Les organitzacions signants considerem que «l’actual model per percentatges de la Llei de Plurilingüisme suposa un retrocés als avenços aconseguits històricament pel que fa a l’ensenyament en valencià, si no es modifica la normativa actual».

Així, consideren absolutament indispensable que es duguen a terme una sèrie d'actuacions. En primer lloc, «la paralització del PEPLI i una reforma urgent i en profunditat de la llei de plurilingüisme que protegisca i potencie l’ensenyament en valencià mentre es camina cap a la immersió lingüística».

En segon,  «la redacció d’una nova llei de plurilingüisme adaptada al nou marc legislatiu estatal, que ja no fa referencia a la vehicularitat del castellà en l’ensenyament, com imposava la LOMQE, ara derogada». Perquè «la llei de plurilingüisme, tal com es planteja, posa en perill els esforços realitzats durant dècades per aconseguir la normalització lingüística».

En tercer, «la seguretat que el percentatge de l’ensenyament en valencià no decaurà a les comarques valencianoparlants i que s’incentivarà a les castellanoparlants (el PEPLI no garanteix actualment “la correcció de les desigualtats i l’enriquiment cultural” que anuncia, sinó que causa l’efecte contrari)».

I, en quart, «la solució, de manera urgent, per part de la Conselleria de la situació en què ha quedat l’ensenyament en valencià en les comarques valencianoparlants per l’aplicació del PEPLI, en el sentit que han demanat els centres educatius que han signat el manifest Centres pel valencià».

 

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací