Carta als nostres governants

per Plataforma Tanquem Cofrents

Veus

Carta als nostres governants
Carta als nostres governants

El 20 de març del 2021 venç la llicència d'activitat, ja ampliada 10 anys, de la central nuclear de Cofrents. Es dona per fet que de nou obtindrà el permís del govern per a continuar operant 10 anys més. Però ara mateix el BOE que ho permeta encara no s'ha escrit.

Ningú ho dubta a nivell tècnic. No tindrem problemes de subministrament amb una capacitat de generació de 110 GW, 54 dels quals renovables, i en necessitem una mitjana de 35. Cofrents n'aporta solament 1, i des del PNIEC hi ha una previsió d'instal·lació anual de renovables de 6 GW, un pla d'emmagatzematge d'energia i un full de ruta per a tecnologies d'hidrogen verd. El que no produïsca Cofrents no ha de ser substituït per generació fòssil, sinó per generació renovable. El 2020 ha tancat amb un 44% de producció renovable i aquest mes de febrer la producció nuclear ha passat a un tercer lloc després de l'eòlica i la hidràulica.

El seu envelliment (37 anys enfront de la mitjana de tancament a Alemanya de 32) i l'evolució històrica fan dubtar de la seguretat de la central, més encara si sabem que ha tingut 40 parades no programades des del 2001. Existeixen parts de la central irreemplaçables i la fatiga d'operació d'aquestes augmenten de manera exponencial. És l'únic reactor BWR, d'un únic circuit de refrigeració, que queda a l'estat espanyol. Fukushima era segura el dia 10 de març del 2011.

El seu funcionament evapora a l'hora 1,2 piscines olímpiques d'aigua, la qual cosa equival a uns 32 hm³ a l'any d'aquest recurs, cada dia més necessari per a la vida de les persones.

Amb l'ampliació de la central es generaran més de 300 tones de residus especials d'alta activitat, que són mortals i que cal confinar. A aquests residus se sumen les més de 800 tones que ja hi ha emmagatzemades sense saber què fer-ne més enllà d'amagar-les davall de la catifa o, com a màxim, dipositar-les sobre una llosa de formigó.

La nuclear de Cofrents no s'adapta de manera directa a les fluctuacions naturals de la resta de tecnologies de generació, per la qual cosa la seua compatibilitat és complicada. La generació nuclear no és flexible, perquè encara que existisca la tecnologia perquè ho siga, no hi ha previsions d'invertir-hi, i és per això que actua com un tap al desenvolupament d'altres tecnologies com les renovables.

Tancar-la ja no suposa un problema d'ocupació en la zona, perquè el mer fet del seu desmantellament genera fins i tot més activitat econòmica. El termini del mateix és tan llarg que l'actualització dels llocs de treball, si comença ara i no es recorre com sempre a valorar-lo el dia d'abans, és més que directa. Les renovables generen 10 vegades més ocupació local i de qualitat que la nuclear.

A més, ja està ocorrent que el sistema obliga a reduir la generació nuclear per la capacitat renovable. Ha ocorregut en almenys tres ocasions en el que va del 2021. Quan hi ha més renovables, els preus de mercat baixen, fins al punt que el mes de febrer han estat per davall de 30 €/MWh i no s'aposta perquè acabe l'any per damunt dels 45 €/MWh, precisament la xifra que, segons el Fòrum Nuclear, és el mínim per a no entrar en pèrdues amb la producció nuclear. Preus més barats i menys hores de producció nuclear no són bona combinació per a la seua rendibilitat.

Si això últim s'agreuja en els pròxims anys (en només dos ho veurem), l'allargament de la vida útil de la central nuclear de Cofrents, amb la idea de poder recaptar els costos de custòdia dels residus radioactius (solament fins al 2100!!) i del desmantellament de la central, no té molt de sentit. Farem el problema més greu i el deute molt major. I al final la pagarem, com sempre, els mateixos.

Amb aquest panorama, no sembla molt convenient allargar l'activitat de generació de la central nuclear de Cofrents, i per extensió de cap de les que estan en marxa actualment.

Perquè els nostres governants no puguen dir que no ho sabien, ho hem comunicat formalment per registre d'entrada a l'atenció del president del Govern, Sr. Pedro Sánchez Pérez-Castejón (REGAGE21e00002280606) en qualitat del càrrec que ocupa; a l'atenció de la vicepresidenta quarta i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Sra. Teresa Ribera Rodríguez (REGAGE21e00002280636) en qualitat de responsable en el ministeri del qual depén la decisió en curs, i a l'atenció del vicepresident segon i ministre de Drets Socials i Agenda 2030, Sr. Pablo Iglesias Turrión en qualitat de màxim representant del segon partit en coalició de govern i responsable de l'Agenda 2030, els objectius de la qual persegueixen una energia assequible i no contaminant, una producció i consum responsables i una acció pel clima entre altres. Des del departament d'aquest últim, ens han contestat que: «[…] hem traslladat la seua carta també a la Secretaria d'Estat per a l'Agenda 2030 perquè en prenguen coneixement».

Apel·lem directament a la seua consciència del comú. El segle XX passarà a la història, entre altres coses, per l'herència de milers de tones de residus mortals per a milers d'anys. És a les nostres mans recordar-li-ho, i en la de vostés decidir d'acord amb criteris globals i no de l'interés econòmic d'unes empreses que, alhora, estan instal·lant les renovables que enterraran la nuclear. Té algun sentit?

La decisió és seua. Quan ocórrega, no podran dir que no ho sabien. Ací estarà escrit amb antelació al BOE que està per redactar-se.

La plataforma Tanquem Cofrents està formada per Acció Ecologista-Agró, Ecologistes en Acció, Greenpeace, Plataforma Per Un Nou Model Energètic, Salvem Millars, Marfull, Xúquer Viu, La Ribera amb bici, Espai Alternatiu, Intersindical Valenciana, CGT, PAH-València, Associació de Damnificats per l’Incendi de l'Alcalatén (ADIA) i el Moviment Ibèric Antinuclear (MIA)

 

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací