Un tractat de climatologia per a estudiosos i aficionats

La Universitat d'Alacant publica la segona edició (actualitzada) de «Tratado de climatología», d'Antonio Gil Olcina i Jorge Olcina Canto

per Publicacions de la Universitat d'Alacant

Cultura, InfoLlibres

Jorge Olcina Cantos, co-autor de Tratado de Climatología
Jorge Olcina Cantos, co-autor de Tratado de Climatología

Sorprén la rapidesa amb què s'han succeït en els últims anys les investigacions sobre el temps i el clima. El procés actual de calfament climàtic, amb els seus efectes en els elements atmosfèrics (temperatures, precipitacions, vents) i en la dinàmica atmosfèrica, és un esperó per als estudis de climatologia i meteorologia a tot el món. Per aquest motiu cal estar posant-se al dia constantment amb la lectura d'informes i articles. La climatologia és, en l'actualitat, una de les branques de la ciència geogràfica de més dinamisme, i a això s'ha unit una afició creixent en la societat per aquestes qüestions. De les converses quotidianes sobre el temps atmosfèric s'ha passat a la consolidació de xarxes d'aficionats a la meteorologia, amb una activitat que constitueix ara com ara una peça bàsica per al coneixement científic de les singularitats atmosfèriques d'un territori. En definitiva, no és desencertat afirmar que «el clima està de moda», i continuarà estant-ho en aquest segle XXI, que és el segle de la sostenibilitat i de la necessària mitigació dels efectes del canvi climàtic. Un repte principal, enorme, per a la humanitat.

Han passat quatre anys des de la publicació de la primera edició del Tratado de climatología (2017), d'Antonio Gil Olcina i Jorge Olcina Cantos, feta pel Servei de Publicacions de la Universitat d'Alacant. Per contingut, extensió i orientació principalment universitària, res feia presagiar que l'edició s'exhauriria en tres anys a penes. La proposta de reedició del Tratado ha sigut una oportunitat necessària per a revisar i, sobretot, actualitzar els seus continguts fins a les últimes investigacions o esdeveniments meteorològics viscuts a tot el món i a Espanya. Fenòmens atmosfèrics que sorprenen, cada vegada més, per la seua intensitat i freqüència de desenvolupament, provoquen registres meteorològics extraordinaris en tot el món i alteren el normal funcionament dels climes de la Terra, que ja mostren tendències manifestes de canvi. Un procés de calfament que no solament es registra en els termòmetres o pluviòmetres dels observatoris meteorològics, sinó que afecta la circulació de l'atmosfera i la dinàmica dels oceans, cosa que fa especialment preocupant el canvi climàtic actual.

Publicacions de la Universitat d'Alacant (2021)

Aquesta segona edició del Tratado de climatología (2021) està actualitzada fins a l'últim minut en dades, imatges i investigacions climàtiques desenvolupades aquests últims anys. Es presenten les novetats en la investigació de les borrasques de latituds mitjanes, dels ciclons tropicals, del fenomen d'ENSO (El Niño i l'oscil·lació del sud), en els corrents en jet (jet stream), que són la peça bàsica dels temps diaris en les nostres latituds mitjanes, amb alteracions i canvis que estan en relació amb el procés actual de calfament climàtic per efecte d'hivernacle incentivat per l'ésser humà (emissions de gasos d'efecte d'hivernacle). Es tracten les últimes dades del balanç energètic planetari, que és la causa última dels canvis climàtics del nostre planeta. Es presenten els nous programes i unitats d'observació meteorològica a través de satèl·lits, les novetats en els models de predicció atmosfèrica i climàtica. O els projectes per a modificar les precipitacions desenvolupats durant aquests anys en països del golf Pèrsic o la Xina. S'analitza l'estat de la qüestió del procés actual de calfament climàtic i els seus efectes més notables a tot el món (masses de gel, circulació atmosfèrica), així com les accions dutes a terme per a mitigar-los, que de moment no estan donant els resultats necessaris. I s'ha actualitzat tot el que està relacionat amb les manifestacions atmosfèriques extremes que originen situacions de risc (huracans al Carib, borrasques «explosives», onades de calor i de fred, tornados, sequeres, inundacions). S'analitzen els últims episodis d'inundació patits a Espanya, fins i tot el que es va esdevenir al setembre de 2019 al Baix Segura i a l'àrea de la mar Menor, amb efectes catastròfics.

El llibre inclou també un necessari aclariment terminològic sobre conceptes que s'han popularitzat últimament per a designar processos de pluges intenses i torrencials al nostre país (DANA i gota freda). S'ha continuat, a més, aprofundint en la història de la climatologia amb noves aportacions sobre l'important paper del geògraf Alexander von Humboldt en la consolidació científica d'aquesta temàtica d'estudi. I s'han arreplegat els rècords de temperatura registrats en els últims mesos a tot el món. I també a Espanya, que després de la publicació de la primera edició del Tratado ha anotat els registres de temperatura més alt i més baix al país des que hi ha anotació meteorològica: 47,3 °C a Montoro (Còrdova) al juliol de 2017 i –35,8 °C a la vall lleonesa de Liordes el passat 7 de gener de 2021, a conseqüència del temporal de fred causat per la borrasca Filomena. I s'explica l'alta freqüència que estan tenint en els últims anys les “pluges de fang” a Espanya, per la proximitat geogràfica a la font de la pols sahariana que les origina.

DANA setembre de 2019, inundacions a la Vega Baixa

El Tratado de climatología pretén continuar sent una referència bibliogràfica fonamental per a l'investigador, l'estudiós i l'aficionat als temes meteorològics i climàtics des del rigor de les seues explicacions, però amb un llenguatge accessible al gran públic. El llibre, organitzat en 25 capítols, conté més de 500 figures, imatges i taules que ajuden a comprendre els processos atmosfèrics explicats. Una obra d'escala global, però amb detall regional i fins i tot local, a causa de la procedència mediterrània dels autors, un àmbit amb una enorme singularitat climàtica i que s'ha convertit en un laboratori a nivell mundial dels efectes ja manifestos del procés de calfament climàtic actual.

El Servei de Publicacions de la UA ha fet una cuidada edició, a tot color, de les més de mil pàgines que integren el llibre. Els autors comencen a recopilar, a partir d'ara, noves dades i treballs de recerca que permetran, en uns anys, continuar actualitzant un manual universitari d'utilitat per al gran públic que s'ha convertit en referència bibliogràfica pel rigor dels seus continguts i l'amenitat formal a l'hora de presentar un univers temàtic meravellós: el de la climatologia. Una disciplina científica en constant evolució, millora i canvi.

 

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací