El Grup del Dissabte fa públic un manifest per l'ús del valencià en l'Església

per NLV

Llengua

El Grup del Dissabte fa públic un manifest per l'ús del valencià en l'Església
El Grup del Dissabte fa públic un manifest per l'ús del valencià en l'Església

El Grup Cristià del Dissabte,  constituït per seglars, religiosos i sacerdots, ha fet públic el Manifest per l'ús del valencià en l'Església en què demanen «que siguen editats els llibres litúrgics i també catecismes i altres textos en valencià segons les normes de l´Acadèmia Valenciana de la Llengua; que s´introduïsca als seminaris i a les cases de formació religioses cursets per a coneixement de la història, cultura i llengua valencianes, i que es promoga l´aprenentatge del valencià per a l'adquisició de la competència lingüística per a tots els preveres de les diòcesis valencianes».

També sol·liciten als bisbes del País Valencià que «facen una pastoral col·lectiva per a promulgar, en un temps prudencial, la celebració d'almenys una Eucaristia en valencià en cada parròquia i altres llocs de culte de les comarques valencianoparlants els diumenges i festes» i, a més, que «facen el suggeriment a les comarques castellanoparlants, com a signe d'unió i de pertinença, d'utilitzar el valencià en alguna pregària, cant o monició». Perquè, «el nostre poble utilitza el valencià a tots els nivells, l'escola està formant els xiquets i xiquetes i l'Església no pot seguir essent una illa dissident».

El Grup del Dissabte assenyala en el manifest que l'absència del valencià en l'Església «ve de molt lluny». I hi exposen alguns fets significatius: «El 1756, l'arquebisbe Mayoral prohibí l'ús del valencià en l'Església. No podem parlar amb Déu a la nostra església valenciana amb la llengua dels nostres pares i mares. Fa, per tant, 265 anys d'una anomalia esquizofrènica, que ens obliga, quan ens apropem a les parròquies, a deixar la llengua valenciana per a parlar amb Déu».

Posteriorment, el 1965, amb el Concili Vaticà II «s'obri una esperança de poder introduir l'ús del valencià a la litúrgia» De fet, «en la Constitució Sacrosanctum Concillium, l'Església Universal acceptà i promogué l'ús de les llengües de cada poble». Tanmateix,  «les esperances posades al Vaticà II s´han esvaït al nostre País Valencià», ja que «el Concili Vaticà II ja fa 56 anys i continuem sense solucionar aquesta anomalia a la nostra església».

El Grup Cristià del Dissabte, des del seu inici, «ha fet una opció per la llengua i cultura valencianes, presentant el març del 2007 un document on tornava a reivindicar la desautorització de la desfeta provocada per l'arquebisbe Mayoral, de la mateixa manera que el 1965 ho feren milers de valencians en un manifest on ja es demanava als capellans l'ús del valencià en tots els actes i activitats religioses».

Recorden que el desembre de 2009, a la revista Saó, el bisbe Rafael Sanus va dir: «Sembla que l'ús del valencià en la litúrgia s'ha convertit en un problema que hem aparcat en la cuneta, esperant que es podrisca per si mateix amb el pas del temps».

I també que l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) «va fer la traducció dels textos i els presentaren als bisbes de les quatre diòcesis valencianes (Oriola-Alacant, València, Sogorb-Castelló i Tortosa), però no reberen cap resposta ni tampoc l'acusat de recepció».

A l'any 2009, «l'arquebisbe Carlos Osoro, va respondre una carta de seixanta capellans, dient-los que si volien el valencià a la litúrgia, haurien de demanar un bisbe valencià».

Per això, el juny del 2010, «s'adreçà la petició als altres bisbes i, ja amb un arquebisbe valencià,152 preveres es van dirigir al nou arquebisbe de València, n'Antonio Cañizares, valencià, per a demanar de nou la introducció del valencià a l'Església; però el resultat és que continua la no acceptació oficial de la nostra llengua a la litúrgia, malgrat que el número 107 del “Plan Diocesano de Evangelización” aprovat per l'assemblea diocesana reunida a la Seu de València i presidida per l'arquebisbe Cañizares (2016), demana “fomentar el uso del valenciano en la liturgia, como cauce de evangelización enraizado en nuestra cultura” i promoure “la edición de los libros litúrgicos en valenciano”».

Ara fa un any, «amb motiu de la pandèmia de la COVID-19, el Consell Rector d'À Punt, la TV pública valenciana, proposà a l'arquebisbe la retransmissió de la missa dominical. N'Antonio hi va accedir i des d'aleshores molts cristians valencians segueixen amb tota normalitat la celebració de l'Eucaristia amb els textos elaborats per l'AVL, sense que això haja suposat cap divisió o enfrontament al si del poble de Déu», hi remarquen.

Les més de 200 persones i les 12 entitats signants del manifest fins ara, pertanyents «a tot l’arc eclesial i sociopolític, testimonien els anys d’ignominiós silenci del valencià a l’Església, i, alhora, expressen l’anhel de ser cristianes i cristians sense renunciar a la condició de valencians». 

El Grup Cristia del Dissabte convida a totes les institucions, grups i persones a adherir-se al Manifest per l'ús del valencià en l'Església omplint el formulari del seu web.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací