El Govern espanyol diu que incloure el valencià en senyals de trànsit «pot provocar accidents»
ERPV i Escola Valenciana exigeixen al Ministeri de Transports que retole en valencià
La diputada d'ERC, Marta Rosique, a petició d’Esquerra Republicana del País Valencià a l’Alacantí, va formular fa un mes i escaig una sèrie de preguntes a la Direcció General de Carreteres del Ministeri de Foment en què demanava explicacions de per què apareixen rètols només en castellà en diverses carreteres de la xarxa viària, com ara l'A-31, l'A-7, l'AP-7 i l'A-70, que transiten per les comarques del sud del País Valencià i circumval·len la ciutat d’Alacant.
La resposta per escrit del govern espanyol sobre la retolació dels senyals de trànsit a Alacant és, segons la formació republicana, «un insult en tota regla als valencianoparlants de l’Alacantí i del País Valencià». «Un insult més greu si atenem que el titular del Ministeri és el torrentí José Luís Ábalos, qui demostra un nul interés per vetllar pel bon ús de la llengua i per fer complir la normativa vigent», han dit.
El Ministeri, que ha manifestat ser conscient que la normativa l’obliga a complir amb el bilingüisme, considera que «un excés d’informació per haver inclòs massa text pot comportar distraccions en els conductors que acaben provocant un accident».
El president d’ERPV, Josep Barberà, ha manifestat la seua indignació per la resposta del govern que manifesta «un menyspreu cap al País Valencià i la seua llengua que cap valencià de bé hauria de consentir. Si aquest és el poder valencià que té el PSOE a Madrid no és d’estranyar que estiguem a la cua en tot».
Els republicans valencians denuncien des de fa anys la greu situació que pateix el sud del país en protecció lingüística, una situació que a parer de Barberà «hauria de fer que totes les administracions, locals, autonòmica i estatal, posaren més mitjans i esforços en la protecció del valencià en aquestes comarques. En canvi veiem com es segrega i es justifica el castellà. Ningú pot equivocar-se per llegir Aeroport o Recinte firal en valencià. Aquesta resposta només vol dir que els importem un rave, també a Ábalos» ha sentenciat Barberà.
Escola Valenciana demana que el Ministeri de Transports «aplique l’oficialitat del valencià»
Escola Valenciana també ha denunciat la resposta de la Direcció General de Carreteres depenent del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana a la petició de Marta Rosique perquè s’incloga el valencià als rètols de les autovies A-31, A-7, AP-7 o A-70.Escola Valenciana ha presentat una queixa a l’Oficina de Drets Lingüístics de la Generalitat, al Síndic de Greuges i al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, al qual demana que «deixe de donar excuses i aplique l’oficialitat del valencià a tota la senyalització valenciana».
L’entitat ha recordat que la Constitució Espanyola diu que «les altres llengües espanyoles seran també oficials en les respectives Comunitats Autònomes d’acord amb els seus Estatuts» i que «la riquesa de les diferents modalitats lingüístiques d’Espanya és un patrimoni cultural que serà objecte d’especial respecte i protecció». Tanmateix, el valencià és oficial al País Valencià, com així ho indica l’Estatut d’Autonomia. A més, segons la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià l’administració ha de «garantir l’ús normal, la promoció i el coneixement del valencià».
Agermana't
Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací