Un trencalòs sanat s'allibera a la Tinença de Benifassà

És el 13è exemplar que es reintrodueix al massís dins del projecte per retornar l'espècie a la zona

per ACN / NLV

Territori

Primer pla del trencalòs 'Setcases' en el moment en què es va alliberar al Mas del Peraire (Castelló), molt prop del Parc Natural dels Ports. Imatge del 16 de març del 2021
Primer pla del trencalòs 'Setcases' en el moment en què es va alliberar al Mas del Peraire (Castelló), molt prop del Parc Natural dels Ports. Imatge del 16 de març del 2021 | ACN

Aquest dimarts s'ha alliberat un trencalòs, també anomenat trencaossos o crebalòs, que s'ha batejat amb el nom de «Setcases», al Parc Natural de la Tinença de Benifassà. És el tretzè exemplar que es reintrodueix a les muntanyes dels Ports i el Maestrat dins del projecte per retornar el trencalòs a la zona, on es va extingir fa aproximadament mig segle. Aquest exemplar de trencalòs va ingressar l'agost passat al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa, a Santa Perpètua de Mogoda (el Vallès Occidental). L'havien trobat a Setcases (el Ripollès) amb una fractura del radi de l'ala dreta i amb molt poc de pes. L'alliberament es va fer a la finca del Mas del Peraire, molt prop del límit amb el Parc Natural dels Ports.

Una vegada recuperat de la lesió i amb les condicions òptimes per retornar-lo a la natura, el trencalòs «Setcases» s'ha alliberat a la Tinença, equipat amb un emissor GPS amb el qual se seguiran els seus moviments i es comprovarà si s'adapta al medi o torna als Pirineus com ha fet algun exemplar adult que s'havia portat a les muntanyes dels Ports i el Maestrat.

Per ajudar a la readaptació del trencalòs a la zona, el Parc Natural dels Ports manté dos punts d'alimentació suplementària (PAS), a Tortosa i Horta de Sant Joan (la Terra Alta), on cada setmana es deposita carn i ossos per facilitar l'adaptació d'aquesta espècie d'au carronyaire. Aquests dos punts formen part d'una xarxa, amb set PAS més al País Valencià i Aragó, que cobreix l'àmbit objectiu de reintroducció del trencalòs al massís.

El projecte per retornar el trencalòs es va iniciar el 2018. Hi participa la Generalitat de Catalunya, la Generalitat Valenciana i el Govern d'Aragó, així com la Vulture Conservation Foundation i el Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic.

Fins ara s'han alliberat tretze exemplars, set adults no reproductors i sis polls. Als polls se'ls solta amb la tècnica de cria campestre d'aus criades en captivitat i són procedents de centres especialitzats i zoos de tot Europa, entre els quals hi ha els centres de fauna de Vallcalent, a Lleida (el Segrià), i Torreferrussa. L'alliberament d'exemplars adults no reproductors, com el d'aquest dimarts, forma part d'una prova experimental consistent en portar als Ports trencalossos procedents del Pirineu.

El trencalòs o crebalòs (nom popular de l'espècie a la Tinença i els Ports) és una de les quatre espècies de voltors que viuen a Europa, una de les aus europees més grans i l'única que s'alimenta d'ossos. A principis del segle XX, vivia als Ports i als principals massissos de la Península, però als anys huitanta la situació de l'espècie ja era molt crítica. A Catalunya només hi havia cinc o sis parelles al Pirineu occidental, havia desaparegut dels Ports, i es van iniciar diverses accions de protecció i un pla de recuperació. El trencalòs torna a tenir presència a diversos territoris fins als 45 actuals, que es concentren al Pirineu i Prepirineu.

 

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací