Cofrents, Castor, el Port i la irresponsabilitat social dels mitjans

per Joan Canela

Columnistes

Cofrents, Castor, el Port i la irresponsabilitat social dels mitjans
Cofrents, Castor, el Port i la irresponsabilitat social dels mitjans

Dijous la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, signava la renovació de la llicència d’explotació de la central nuclear de Cofrents fins al 2030. La central va començar a operar el 1984 amb una vida útil prevista de 25 anys. El 2030 en farà 46. Pràcticament el doble. Tothom sap que qualsevol aparell, com més li allargues la vida útil, més risc hi ha d’accidents. Per això, els vehicles han de passar la ITV més sovint a mesura que envelleixen. Ja el 2009 el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va emetre un informe on denunciava «la poca cultura de la seguretat» de Cofrents i l’assenyalava com la central «amb més incidents i emissions». Ara, el mateix CSN ha emès un informe favorable a la renovació assegurant que pot funcionar correctament. Potser la central és com un vi, que millora amb l’edat.

La renovació de la llicència s’ha fet contra una majoria social valenciana expressada en una votació on la majoria de les Corts va demanar-ne el tancament. També ho han fet experts i moviments socials, amb espectaculars accions com la de Greenpeace als accessos mateixos de la central, o la plataforma Tanquem Cofrents. 

Paradoxalment, els grans mitjans valencians han passat de puntetes sobre aquest debat, dimitint de la seua funció social. I les poques notícies que es troben són com aquesta de Levante, on s’explica que «Cofrents genera el 46,5% de l’energia [...] xifra que revela la dependència que té la Comunitat Valenciana de la planta nuclear (que no emet CO2)». Un cas similar –i en el mateix diari- el podem trobar amb l’ampliació del Port de València, que «crearà 5.500 llocs de treball i elevarà a 600 milions el valor afegit», a més que «no hi haurà efectes en les platges». 

Què passa si després la central nuclear no era tan segura o les platges desapareixen? Doncs res. I no tingueu cap dubte que el mateix diari serà el primer a denunciar la irresponsabilitat dels qui han pres la decisió i lamentar aquestes conseqüències. Però autocrítica? No, això no passarà. I en voleu proves?

Entre el 2008 i el 2012, quan es construïa el Projecte Castor, enmig d’una forta oposició ciutadana i l’alerta d’acadèmics i organitzacions ecologistes, Levante va publicar una sèrie d’articles defensant la innocuïtat de la instal·lació, incloent-hi autèntics publireportatges. Fins i tot quan van començar a produir-se els primers terratrèmols, la preocupació del diari era l’afectació del Castor, i quan Mònica Oltra, llavors diputada de l’oposició, va formular una pregunta parlamentària sobre si aquest moviment sísmic podia tenir relació amb les obres del dipòsit, el diari va considerar que tot era una «croada d’aquesta coalició contra el projecte Castor». Però quan la situació ja es va fer tan evident que no quedaven dubtes, Levante va descobrir que «en el quadrant entre Almenara i Vinaròs s’havien registrat 16 terratrèmols en els últims 10 anys, la majoria després de l’inici de les obres de la plataforma del projecte Castor el 2009. A més, en els epicentres dels actuals sismes no s’havia registrat pràcticament cap activitat fins llavors». Com és que, de sobte, era tan òbvia una relació causal que fins poc temps abans havia negat –desqualificant a qui preguntava? 

Però anant una mica més enllà... Quina és la responsabilitat dels mitjans en la construcció d’infraestructures perilloses com el Castor, el manteniment de Cofrents o l’ampliació del Port? Serien tan senzills aquests moviments sense les campanyes de neteja d’imatge que els ofereixen? O sense els seus silencis quan toca? Perquè exemple rere exemple, les promeses de riquesa infinita, sostenibilitat i fiabilitat d’aquest tipus d’operacions mai es compleixen, però aquests mitjans sempre tornen a vendre’ns les mateixes receptes una vegada i una altra.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací