Reciprocitat: ja toca, ja...

per Mònica Àlvaro

Tribuna

Reciprocitat: ja toca, ja....
Reciprocitat: ja toca, ja....

Ens digueren que esperàrem..., que calia engegar primer la nostra televisió per poder fer factible la reciprocitat amb IB3 i TV3. En juliol del 2016 aprovàrem la llei de la ràdio-televisió valenciana i a finals del 2017 la ràdio començava a parlar, o millor dit, a cantar. El 2018, se sumaria la tele i el web donant forma al que hui coneixem com À Punt Mèdia.

Ja no calia esperar més, tot i això, el Botànic havia de revalidar-se en unes eleccions avançades, i així fou. Missió acomplida; toca passar a l’acció i, per això, des de Compromís pensem que ja hem donat massa temps per a complir amb la paraula donada que no és altra que fer el possible la reciprocitat al País Valencià.

De paciència, n’hem tingut, i molta. I som conscients que la millor solució seria la de retornar el segon múltiplex que ens furtaren l’any 2014. Per això, i gràcies a les múltiples reunions que hem tingut amb entitats i associacions per dur endavant esta proposta a les Corts, demanem que, en la futura Llei de l’Audiovisual espanyol, el govern valencià el reclame. Però la millor solució no pot esdevindre també la millor excusa per a no fer res; així que mentre no arriba el segon múltiplex, instem el Consell a estudiar altres models i opcions com el que s’ha portat a terme a les Illes Balears on la reciprocitat és una realitat. I, així i tot, sol·licitem també una revisió integral de permisos i contractes signats amb les TDT. Totes les vies obertes amb un propòsit final: aconseguir la reciprocitat. No queden excuses. Es pot fer i ho volem fer.

Dimarts, dia 23 de març, es vota finalment la proposta de Compromís, i encara hui hem de convéncer a propis i aliens, i a tot qui s’estime esta terra, que ens convé tant veure TV3 i IB3 com fer que À Punt siga visible més enllà de l’ara conegut com «tancament perimetral». El nostre teixit audiovisual n’eixiria beneficiat, com també la nostra cultura i en definitiva les persones i les empreses que fan art i música al País Valencià, en veure ampliada la seua audiència. I la ciutadania, per descomptat i com a finalitat, que tindrà més opcions alhora d’estar informada.

No és solament l’estima i les ganes de complir amb la paraula donada d’aquella nit quan ens tallaren les emissions i sortirem al carrer al crit uníson de «volem TV3», és també per la nostra gent i pel seu futur. No cap en cap cap que puguem engegar la tele i saber-ne al detall les peripècies de Madrid, quan plou o quan neva i, fins i tot, quan no lleven la neu dels carrers, però que ningú ens informe que està passant a Mallorca. No cap en cap cap que units per una llengua no ens puguem interconnectar amb territoris veïns i que s’alimenten fal·làcies fins que arribe un moment on els nostres fills i filles pensen que el que parlen a ses Illes o al Principat no és la mateixa llengua que utilitzem a casa. I això està passant. No em cap al cap, que si el model de televisió terrestre ha mort, i així ens ho diuen els cunyats de torn quan reclamem reciprocitat, eixa siga l’excusa per no seguir ampliant l’oferta audiovisual, més quan fa quatre dies com aquell que diu, veiem com a Múrcia estrenaven televisió autonòmica. Els mateixos que no creuen en les televisions autonòmiques de País Valencià, Balears i Catalunya, engeguen una tele nova quan arriben al poder.

Encara queda algú disposat a sumar i no restar, a fer créixer la nostra indústria audiovisual i cultural. I, per descomptat, encara quedem persones encabotades a fer valdre la nostra paraula i complir amb allò que ja fa deu anys reclamàvem. I eixes persones, les trobaran vostés en Compromís, i el resultat de la votació el podran saber tan prompte com dimarts, i fins i tot en directe si volen seguir la comissió. Allí tindran vostés a qui signa este article, amb la veritat que he exposat per davant i amb la il·lusió compartida de tanta gent que demana la #Reciprocitat. I la volem ja!

 

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací