«Muixerangues al cel», nova exposició al Museu Valencià d'Etnologia

L’ETNO dedica aquesta mostra a un dels fenòmens festius més singulars del País Valencià

per NLV

Cultura

Les Danses de Peníscola (el Maestrat) | L'ETNO
Les Danses de Peníscola (el Maestrat) | L'ETNO

L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia, inaugura Muixeragues al Cel, una exposició sobre un dels fenòmens festius més singulars del País Valencià, aquest dimecres 24 de març a les 19h.  La mostra es podrà visitar fins al 26 de setembre.

La construcció de figures i torres humanes en el context de la festa és una de les nostres expressions més emblemàtiques. Representacions que hui identifiquem com a muixerangues i que a Catalunya coneixen com a Ball dels valencians.

Un fenomen que té a Algemesí la seua màxima expressió (de fet, és Patrimoni Immaterial de la Humanitat), però que és una tradició estesa pel nostre territori (fins i tot documentada al Cap i Casal) que malgrat que va anar minvant del paisatge festiu, es va conservar o va renàixer en altres pobles on hui veiem muixerangues tradicionals com a part del ritual de les festes.

Les Danses de Peníscola (el Maestrat) | L'ETNO

Encara que cada una d'aquestes muixerangues té particularitats i noms diferents (muixeranga, negrets, moixiganga, dansants i varetes), tots aquests grups festius comparteixen els aspectes essencials que les identifiquen: el ball burlesc, una música i indumentària específica i, per descomptat, fer torres.

Des de fa un temps vivim un interessant fenomen de recuperació: la creació de noves colles muixerangueres que amb formes de l'associacionisme contemporani troben en les muixerangues tradicionals un model a seguir.

Una tradició que s'expandeix i, inevitablement, canvia, es renova i actualitza i on les dones participen, per fi, en igualtat. Ara més que mai, ens adonem del seu valor com a patrimoni cultural i festiu

L’exposició ha estat produïda per L’ETNO. Museu Valencià d’Etnologia en col·laboració amb la Federació Coordinadora de Muixerangues i està comissariada per Joan Bofarull i Albert Costa, conservador de l’ETNO. 

La mostra vol aproximar l'espectador a aquest fenomen polièdric que uneix tradició, noves formes d'associacionisme, festa, ritual i, per què no dir-ho, una forma d'entendre la identitat dels valencians. A més, pretén generar un discurs didàctic sobre els codis i intencions que hi ha darrere de la construcció de les figures i les torres humanes de les muixerangues.

Unes muixerangues que, mudades amb uniformes de colors vius, exhibiran les seues habilitats buscant l'aprovació del públic. Il·lusió, esforç, patiment, nervis i alegria que acabarà fent-se protagonista de la festa.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací