Art al Quadrat presenta el documental «Sacar a la luz. La memoria de las rapadas»

El film rescata de l’oblit les rapades del franquisme i el seu impacte social

per NLV

Cultura

Art al Quadrat presenta el documental «Sacar a la luz. La memoria de las rapadas»
Art al Quadrat presenta el documental «Sacar a la luz. La memoria de las rapadas»

Art al Quadrat, equip artístic format per les germanes bessones Gema i Mònica del Rey Jordà (València,1982), i l’antropòloga María Dolores Martín-Consuegra presenten Sacar a la luz. La memoria de las rapadas,  el documental que han dirigit totes tres i que es podrà veure a finals de l'any 2021 en cinemes. L'acte tindrà lloc aquest dijous 25 de març a les 18 hores al seu canal de Facebook

A finals de l'any 2020, després d'haver realitzat desenes d’entrevistes, les autores van acabar de muntar aquest documental creat amb la intenció d’esbrinar les causes per les quals les víctimes han romàs ocultes davall de la catifa de la història i les conseqüències que això ha implicat. «Perquè allí va quedar la memòria de les nostres antecessores obligades a desfilar rapades i sota els efectes de l'oli d’ricí», expliquen. A més, «ho van fer en molts casos després de ser violades, ja que la finalitat no era cap altra que la d'humiliar els vençuts mitjançant el cos de les dones». No obstant això, «el que van callar les víctimes per por i per vergonya, ha estat transmès a les generacions posteriors en forma de símptomes i patrons relacionals vinculats amb la culpa, la desconfiança i la inseguretat», assenyalen.

Des de l'inici del projecte s’ha tingut en compte la importància del testimoni de les víctimes, ja que les directores entenen que «la paraula documentada té capacitat per a reescriure la història, però sobretot té un gran poder terapèutic i pedagògic per a tota la societat». 

Aquesta tasca no ha sigut fàcil perquè «la dimensió política i la dimensió social que va provocar el seu oblit i el seu silenci segueixen estant molt presents». Malgrat això, «tot el que constitueix el nostre ésser té molt a veure amb aquell passat traumàtic silenciós i confús que es mostra al llarg del documental», conclouen.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací