Teatre de la Resistència presenta «Grad» al Rialto de València

per NLV

Cultura

Teatre de la Resistència presenta «Grad» al Rialto de València
Teatre de la Resistència presenta «Grad» al Rialto de València

La companyia Teatre de la Resistència presenta Grad al Teatre Rialto de València aquest dijous 25 de març. Una nova producció, escrita i protagonitzada per Ana i Hadi Kurich i dirigida pel mateix Hadi Kurich, en què proven de respondre les preguntes que es fan els refugiats en aquelles situacions per les quals ells mateixos van passar el 1992, quan van haver de fugir de Sarajevo en plena guerra dels Balcans.

La família Kurich, que va haver d'eixir de l'antiga Iugoslàvia estava formada per Mima Kurich, l'actriu principal de Teatre Nacional de Nis; Ana Kurich, una jove i prometedora actriu de Teatre Radovic de Belgrad; el seu marit, Hadi Kurich, que ocupava el lloc de director escènic al Teatre Nacional de Sarajevo; i els dos fills de la parella, Vigor i Stribor, amb només dos anys i un any, respectivament. Com ha explicat Hadi Kurich, estaven en «profund desacord amb els dos bàndols implicats en la guerra i el clima d'extremisme que es respirava al territori».

Els Kurich es va refugiar de  a Vila-real (la Plana Baixa), on el fet que els veïns es bolcaren a ajudar-los va crear «lligams de per vida». Arran d'això, va decidir establir la companyia Teatre de la Resistència en aquesta ciutat, des de la qual continuen desenvolupant la seua activitat. Han produït més de trenta espectacles immersos en dues cultures diferents i en diverses llengües, amb la sensació d'«haver viscut dues vides plenes en una sola».

Han passat 29 anys des del seu primer espectacle creat a Vila-real Opus Primum. Un espectacle des del qual «no han tornat a tocar el tema de la guerra i s'han dedicat al teatre clàssic i contemporani en tots els seus vessants».

La decisió de no realitzar més teatre sobre el tema de la guerra va ser, d'una banda, perquè «haviem pres un altre camí en un altre país i, d'altra, per no desenvolupar tota la  carrera al voltant d'aquest tema com els passa moltes vegades als artistes que provenen de zones en conflicte».

Volien deixar la guerra enrere per no sentir-encadenats a la seua «nefasta existència, i d'aquesta manera curar-se de les ferides». «L'art teatral i la bona gent que hi ha al voltant els han ajudat a superar el dolor i la ràbia», ha assenyalat.

No obstant això, veient els conflictes armats en llocs com ara Síria, Líbia o l'Iraq, van pensar que en tot conflicte hi ha persones que s'oposen a l'enfrontament i, sobretot, a l'odi ferotge que raja i s'aviva entre ètnies o religions. Aquestes persones es veuen obligades a desplaçar-se en cerca d'un clima millor per poder restablir les seues vides, encara que això signifiqui desarrelar-se i buscar una nova llar.

Justament el que els va passar als membres de Teatre de la Resistència. Per aquest motiu es van preguntar: «Hi ha alguna cosa que podríem comunicar al món sobre la terrible experiència que ens ha tocat viure i superar? Què diríem a aquestes persones hui, després de tants anys? Grad és l'espectacle que respon a aquestes preguntes».

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací