La fiscalia demana 12 anys de presó per a Consuelo Císcar

L'exdirectora de l'IVAM està acusada de delictes de malversació de cabals públics i suborn

per EP / NLV

Societat

L'exdirectora de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM), Consuelo Císcar
L'exdirectora de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM), Consuelo Císcar

La fiscalia especial contra la corrupció sol·licita 12 anys de presó per a l'exdirectora de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM), Consuelo Císcar, pels delictes de malversació de cabals públics i suborn. El ministeri públic considera que la que va ser durant una dècada responsable de la institució cultural «va aprofitar» la seua posició per promocionar de forma irregular la carrera artística del seu fill.

En concret, en el seu escrit de qualificació, consultat per Europa Press, la fiscal demana per a Consuelo Císcar una pena de sis anys de presó per un delicte continuat de malversació de cabals públics, i sis pel de suborn, a més d'una inhabilitació de deu anys per prevaricació administrativa.

Anticorrupció també demana penes de presó per a dos encausats: l'exdirector econòmic administratiu de l'IVAM, Juan Carlos Lledó, i el responsable de l'empresa Logística de l'Art SL, Enrique Martínez. Per al primer demana quatre anys i sis mesos de presó per malversació, mentre que per a l'empresari sol·licita cinc anys i sis mesos per malversació, sis anys per suborn i dos més per falsificació de document mercantil.

Així mateix, els acusats haurien indemnitzar, conjuntament i solidària, a l'IVAM amb 26.920,13 euros, dels quals 8.884,3 correspondrien a Juan Carlos Lledó.

El ministeri fiscal sol·licita en el seu escrit l'obertura de judici oral contra aquests tres acusats per la seua participació en la suposada promoció irregular del fill de l'exdirectora. Segons recorda, Consuelo Ciscar té un fill artista, Rafael Blasco Ciscar Rablaci -fill també de l'exconseller popular Rafael Blasco condemnat pel desviament de les ajudes a la Cooperació-, que va començar la seua carrera com a escultor i fotògraf el 2007.

«Des d'aquest moment, l'acusada, conscient de les dificultats que existeixen per assolir l'èxit en aquest sector de la cultura, aprofitant els seus coneixements, els seus contactes i la seua posició al capdavant d'un dels museus valencians més importants, es va erigir a la coordinadora del projecte professional del seu fill, va organitzar exposicions per diferents països i les va fer coincidir amb les exposicions que ella mateixa projectava a l'IVAM, a fi de pagar, en alguns casos, la seua assistència a les inauguracions de les mostres del seu fill amb els fons públics del museu», manté.

L'escrit repassa les exhibicions d'obres de Rablaci en ciutats de Portugal, Xina, Japó, Cuba, Guatemala, Equador, Xile, Uruguai, Mèxic i França.

Aquesta «coincidència espai-temporal», afegeix la fiscalia, «també li va permetre, després de pactar-ho així amb l'acusat Enrique B. Martínez, que les empreses contractades per dur a terme els serveis de transport, muntatge i desmuntatge de les exposicions del museu valencià, s'ocuparen simultàniament del muntatge i desmuntatge de les exposicions del seu fill, per tal d'estalviar-se el cost d'aquests serveis que satisfeia el proveïdor de l'IVAM a manera d'agraïment a les contractacions públiques que la pròpia acusada li adjudicava».

«En el seu propi benefici»

Així mateix, considera que, «en el seu propi benefici, Císcar va utilitzar als seus col·laboradors més estrets dins del personal del museu públic, encomanant totes les tasques dirigides a l'organització de les exposicions de Rablaci».

La fiscal apunta que cap dels empleats del museu públic es va qüestionar la legalitat de les instruccions rebudes, ja que derivaven de la màxima responsable de la institució de la qual depenien jeràrquicament, i puntualitza que Rablaci »sempre es va mantenir al marge de totes les decisions que anava prenent la seua mare respecte de la seua carrera professional».

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací