Les Corts reivindiquen la reciprocitat d’À Punt, TV3 i IB3

La proposta de Compromís ha eixit endavant en la comissió de radiotelevisió amb els vots a favor dels altres dos grups del Govern valencià i el rebuig de l'oposició (PP, Ciutadanos i Vox)

per NLV

Política

Les Corts reivindiquen la reciprocitat d’À Punt, TV3 i IB3
Les Corts reivindiquen la reciprocitat d’À Punt, TV3 i IB3

Les Corts han acordat aquest dimarts tornar a reivindicar la «reciprocitat total» de totes les televisions autonòmiques de l’Estat espanyol, atenent primer la d'À Punt amb TV3 i IB3 i instant a que es faça efectiva en la pròxima Llei General de l'Audiovisual que es debatrà al Congrés i el Senat.

Aquesta proposta de Compromís ha eixit endavant en la comissió de radiotelevisió amb els vots a favor dels altres dos grups de govern valencià (PSPV i Unides Podem) i el rebuig de l'oposició (PP, Ciutadans i Vox).

La iniciativa proposa instar a la Generalitat Valenciana a estudiar la viabilitat d'aprofitar la banda ampla de l'actual multiplex per fer efectiva l'entrada al País Valencià de TV3 i IB3, així com facilitar que À Punt puga adherir-se a la plataforma digital de continguts compartits Bon Dia TV, en la qual ja hi són les televisions catalana i balear.

En general, aquesta proposició no de llei (PNL) defensa que les televisions han de donar resposta a el pluralisme lingüístic, polític, cultural i social i augura que la reciprocitat podrà beneficiar el sector audiovisual, així com «per descomptat» les autonomies que comparteixen llengua comuna com el País Valencià, Catalunya i les Illes.

Per a Compromís, aquesta mesura és cada vegada més urgent per «no deixar escapar més temps l'oportunitat de compartir, posar en comú i garantir l'accés a el dret a la informació». Finalment, la PNL insta a portar a terme una revisió de les llicències de TDT per comprovar el compliment de les concessions.

 

Reciprocitat Ara, ACPV, Escola Valenciana i Intersindical valoren positivament l'aprovació de la PNL

Des de la campanya Reciprocitat Ara manifesten que el més important, a partir d'ara, és que es facen els passos necessaris per a fer-la efectiva i això és una responsabilitat dels executius. En el cas valencià, aplicar ara la reciprocitat utilitzant el mutiplex disponible i gestionar amb els governs balears i catalans la reciprocitat muta i multidireccional.

En el cas de govern espanyol, la immediata devolució del segon múltiplex que van retirar de forma totalment arbitraria el 2014. En el cas dels governs autonòmics català i balear, garantir la recepció d’ À Punt, independentment de les altres polítiques que es duguen a terme.

Des de Reciprocitat Ara volem recordar que la reciprocitat «no es redueix a què els valencians i valencianes puguem veure la TV3 sinó que respon a la necessitat i el dret del conjunt de la ciutadania de tot l'àmbit lingüístic de poder veure tots i cadascú dels canals de ràdio i televisió que emeten en la llengua pròpia de Catalunya, Illes Balears i País Valencià». També «en potenciar el nostre sistema audiovisual garantint que els productes en valencià arriben a un mercat de més de 10 milions de parlants, i no estiguen reduïts als àmbits autonòmics».

Per això, continuaran treballant fins a «aconseguir la plena reciprocitat, com a primer pas perquè el conjunt de la comunitat lingüística puga continuar avançant en la construcció d'una potent indústria audiovisual i aportant la referencialitat necessària a la nostra llengua.

 Tant Acció Cultural del País Valencià (ACPV) com Escola Valenciana celebren l'aprovació de la proposta, que se suma a la impulsada l'11 de març a nivell estatal per  diferents entitats dels territoris de l’Estat espanyol amb llengua pròpia (ACPV, Escola Valenciana, Ciemen, Plataforma per la Llengua, Òmnium Cultural, Kontseilua, A Mesa Pola Normalizacion Lingüística, Pol Asturianu), i reclamen al president de la Generalitat, Ximo Puig , que l'aplique de forma efectiva.

Intersindical Valenciana també valora positivament que les Corts Valencianes hagen aprovat la PNL presentada per Compromís a favor de la reciprocitat dels mitjans de comunicació en català en tots els territoris del domini lingüístic. És a dir, que es puguen rebre les emissions de TV3, IB3 i À Punt al País Valencià, les Illes Balears i Catalunya.

Intersindical Valenciana també considera positiu que la majoria de les Corts Valencianes haja estat sensible a les reivindicacions de les diverses plataformes com la FOLC, Enllaçats per la Llengua o Reciprocitat Ara o d’entitats com la Intersindical Valenciana que han estat exigint, des de fa anys, la reciprocitat plena i l’espai audiovisual en la nostra llengua.

El Sindicat considera que el Consell  pot acabar amb aquesta situació demà mateix,si té la voluntat política per fer-ho. És per això que reclama decisions i actuacions immediates per garantir la reciprocitat el més aviat possible.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací