Jornada «L'esperança, la utopia, la rebel·lia de la Nova Cançó»

L'Associació Ciutadania i Comunicació (ACICOM) organitza aquesta jornada dins de la xarxa #TUENCENSLACULTURA

per NLV

Cultura

Jornada l'esperança, la utopia, la rebel·lia de la Nova Cançó
Jornada l'esperança, la utopia, la rebel·lia de la Nova Cançó

ACICOM és una de les entitats que forma part del projecte #TuEncensLaCultura, un projecte desenvolupat amb el suport de la Regidoria de Participació Ciutadana i Acció Veïnal de l’Ajuntament de València. En la trobada, s'hi analitzaran «els signes d’identitat de la Nova Cançó, d’on venim, on estem i cap on anem».

La COVID-19 ha afectat a tota la societat, tant en la salut com en l’economia. Per això, des d'ACICOM assenyalen que aquesta jornada se centrarà «en l’economia de la cultura» i sobretot posarà el focus en «la cultura de proximitat, desenvolupada per xicotetes iniciatives: entitats no lucratives, agents culturals, associacions professionals, persones autònomes, etc., que bé des d’espais culturals, equipaments o xicotetes botigues i comerços (llibreries, galeries, etc.) desenvolupen un teixit cultural que genera una gran repercussió sobre la dieta mediàtica i cultural de la ciutadania».

«La cultura de proximitat està patint un fort impacte i cal que la ciutadania, eixa ciutadania que gaudim de l’enriquiment de la dieta mediàtica i cultural, gràcies als agents culturals, ens mobilitzem per donar suport a la cultura i generar noves oportunitats per minimitzar l’impacte de la pandèmia i, si és possible, reinventar noves formes de difusió, consum, col·laboració, etc., entre productores, distribuïdores i ciutadania, organitzada o no», expliquen els organitzadors.

Jose Ignacio Pastor, President d’ACICOM, donarà la benvinguda i situarà l’activitat preparada en el seu context. Una conversa radiofònica de la mà de persones expertes com Lluís Miquel Campos, un gran cantautor, però també emprenedor, creador de cultura, de doblatges, d’enregistraments de músics, etc., al qual també volem retre el nostre homenatge i reconeixement. Lluís Miquel donarà testimoni de l’epopeia que va suposar la nova cançó per a donar esperança, consciència i noves perspectives socials i polítiques. Fernando Lucini, erudit i expert en el tema amb una gran producció editorial, al costat d’actuals referents valencians, analitzarà com aprendre dels plantejaments de la Nova Cançó per aplicar els seus ensenyaments a un nou plantejament cultural en moments de crisi com l’actual generada pel coronavirus.

La jornada comptarà amb la veu, l’experiència i la vida musical d’Amàlia Garrigós, una de les periodistes més documentades sobre la música valenciana i la Cançó. Amàlia, amb un llarg recorregut radiofònic i televisiu, ha estat una de les veus influents que ha donat pas a tota una generació d’artistes i músics valencians a través dels seus programes.

Amb ells també estaran Eva Dénia i Pau Alabajos, músics, cantautors, amb fecund camí musical i que han dut les seues cançons per tots els escenaris imaginats. A més a més de compositors de les seues cançons, han donat veu a poetes i autors d’altres espais comuns. Des de Brassens fins a Estellés, tot passant per Fuster, Moustaki i altres lletraferits. A l’acte, cadascun oferirà un recital.

L’activitat serà conduïda per David Vid, rapsode i poeta, a més de soci d’ACICOM, qui dirigeix el programa En fa sostingut a la cadena amiga Xúquer Ràdio, la ràdio de la Ribera Baixa. Un programa dedicat a la música valenciana, la poesia i els contes, que realitzarà un especial des de l’Octubre Centre de Cultura Contemporània.

La jornada ha estat inspirada en el llibre de Fernando G. Lucini: Crònica cantada de los silenciós rotos: Voces y canciones de autor, 1963-1997  (Madrid, Aliança, 1998). 

Els organitzadors posen poema cançó L'arbre, de Lluís Miquel, com exemple de «la necessitat de crear sinergies i col·laboracions per a remoure els impediments que trobem en el camí, el coronavirus per exemple, per a poder continuar avançant. 

L’arbre

Mare, mira quin arbre hi ha ací plantat enmig del camí,

és molt gran, mare, mira quanta fulla té, està ací plantat i no ens deixa avançar.

Voldria vore’l caigut, mare,

es massa gran, tot negre i tapa el sol. Només vull mil homes que m’ajuden, només mil, mare,

no puc jo sol, mare, crida els meus germans…

Amb eixe arbre ja mort del tot voldria ver una casa molt gran,

tota blanca, blanca amb teules roges.

Tota blanca i gran, molt gran, tota blanca i gran.

Viuríem tots els qui estime, junts tu i jo, el pare amics i germans.

Només vull mil homes que m’ajuden, només mil, mare,

no puc jo sol, mare crida els meus germans…

Lluís Miquel va començar en els temps difícils (1962) i va gravar quatre discos fins que fou prohibit el 1968 per la repressió franquista. Lluís Miquel va crear el primer estudi d’enregistrament de so a València, Tabalet (1977), i per allí passaren el bo i millor d'artistes valencians de tots els estils. També fou el primer estudi de doblatge. Va reprendre als escenaris amb Els 4 Z el 1977, va traure més discos, i prompte ho va compaginar amb un grup de ball i festa anomenat Pàtxinguez Z que obtingué un gran èxit. Ha produït també una ingent obra audiovisual amb programes, documentals i espectacles per a la ràdio i la televisió.

Et deixem el concert homenatge a Lluís Miquel organitzat pel Col·lectiu Ovidi Montllor, El COM el diumenge 20 de setembre del 2020.  

 

Agermana’t

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací