Gàtova i Marines s'incorporen al Pla Director del Carraixet

per EP / NLV

Territori

Gátova i Marines (València) s'incorporen al Pla Director del Carraixet
Gátova i Marines (València) s'incorporen al Pla Director del Carraixet | DIPUTACIÓ DE VALÈNCIA

La Diputació de València ampliarà el Pla Director del Carraixet amb la inclusió dels municipis de la comarca de Camp de Túria Gàtova i Marines. Amb això, es completarà el traçat d'un corredor verd des del naixement del barranc fins a la mar.

La diputada de Mobilitat Sostenible, Dolors Gimeno, ha detallat que aquesta inclusió «respon a l'interés de crear un corredor verd des del naixement del barranc fins a la mar, tenint en compte que aquests dos municipis es troben dins del parc natural de la Calderona».

Així, aquests dos municipis «aportaran també un alt valor mediambiental que se suma al de paisatge cultural agrícola de l'Horta de València, declarada Sistema Important per al Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM) per la FAO».

Aquest pla és un instrument d'«adaptació al canvi climàtic i posada en valor del corredor verd des de la Calderona fins a la mar», ha valorat la institució provincial en un comunicat. El projecte s'inicia amb un estudi territorial en profunditat per a considerar «integralment» el Carraixet al llarg del seu curs i definir unes línies d'actuació per a garantir, d'una banda, la seua funcionalitat hidràulica i la seguretat de les persones i dels béns, i la requalificació ambiental i la recuperació de la seua identitat per una altra.

El Carraixet, que naix a 750 metres d'altitud en la localitat de Gàtova, es troba travessat per una àmplia xarxa de camins històrics, sendes, vies pecuàries i carreteres que estructuren o fragmenten el paisatge. Tota aquesta xarxa compta amb una mena de vinculació amb el barranc i els seus municipis.

En aquest sentit, la diputada Dolors Gimeno insisteix en la necessitat de treballar en la millora d'aquesta xarxa que recorre el territori del Carraixet per a «contribuir, juntament amb la Generalitat i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, a la definició d'una infraestructura verda metropolitana».

El Carraixet és, a més d'un corredor verd, un «eix de connexió cultural i històric». En el seu àmbit es troben nombrosos elements hidràulics com la Reial Séquia de Montcada o el Canut; patrimoni històric com l'ermita dels Peixets, el Puntal dels Llops o la torre Bofilla; patrimoni etnogràfic com el Molí d'Alfara, rajolars, l'antiga Fàbrica de la Seda de Vinalesa; i els paratges naturals del Pla de Colom, la Penya Roja i el Parc Natural de la Calderona, entre d'altres.

 

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací